Caz particular:
O asociatie de proprietari a unei scari de bloc din Bucuresti functioneaza de multi ani de zile fara cenzor si cu un presedinte ales "pe viata", fara a avea un mandat pe termen limitat. In luna octombrie 2015, adunarea generala a proprietarilor a desemnat in sfarsit un cenzor care a semnalat o multitudine de nereguli in gestiunea financiara a asociatiei:
Fara a cunoaste sau ignorand legislatia relevanta (legea 230/2007), presedintele, in complicitate cu administratorul a manipulat personal si ilegal fondurile asociatiei si a efectuat din proprie decizie plati ilegale, inclusiv in folosul sau personal. De exemplu: salariul sau de presedinte (initial 500 lei/luna, ulterior 300 lei/luna) a fost incasat de acesta fara a avea la baza un contract de mandat asa cum prevede legea si fara a plati taxe si impozite.
In momentul de fata exista un blocaj in activitatea asociatiei intrucat cenzorul nu este de acord sa avizeze tabelul cu repartizarea pe apartamente a cheltuielilor lunare, iar pe de alta parte asociatia nu poate actiona legal decat cu semnatura presedintelui si cu stampila asociatiei, aflata tot la presedinte.
Cum vedeti iesirea din aceasta situatie ?
Daca presedintele nu are mandat trebuie sa predea stampila asociatiei.
Trebuie sa se faca alegeri.
Daca presedintele nu preda stampila si ce ar mai trebui poate fi actionat in instanta dar fara presedinte ales nu se poate deschide procesul deoarece trebuie semnata actiunea de presedinte.