avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... se poate inrãutãþi situaþia in recurs
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

se poate inrãutãþi situaþia in recurs

Daca fac recurs, la o hotarere prin care mi s-a admis doar in parte o actiune in contencios administrativ, mi se poate inrăutăţi situaţia? (sa mi se respinga in totaliate actiunea). Mentionez ca eu sunt reclamant in proces. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:38, 26 Iulie 2009
Ca singur recurent -NU.Daca si partea adversa face recurs, se restabileste egalitatea, urmand ca partile sa-si fructifice pretentiile/criticile aduse hotararii pronuntate pe fond.(ambele parti devin recurenti).
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
nucu$, utilizator
În condiţiile art.315 alin.4 C.proc.civ. , la judecarea recursului, precum şi la rejudecarea procesului după casarea hotărârii de către instanţa de recurs, dispoziţiile art. 296 sunt aplicabile în mod corespunzător, respectiv că recurentului nu i se poate crea în propria cale de atac o situaţie mai grea decât aceea din hotărârea atacată, principiu aplicabil şi în caz de rejudecare după casare.
Buna seara
Ma scuzati ca intervin, dar am si eu o intrebare:
- intr-un proces civil - actiune in constatare - am castigat la fond, eu fiind reclamanta, iar parata a facut apel. Mi se poate inrautati situatia in apel?
Multumesc
Avocatii va pot confirma procedeul prin care se utilizeaza caile de atac, daca adversarul o face, pentru a putea conserva un minim de succes obtinut deja.
Doamna, situatia nu este similara cu cea a initiatorului topicului. In calea de atac a apelului instanta poate pastra sau poate schimba, in tot sau in parte, hotararea atacata.

Potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila, apelantului nu i se poate crea in propria cale de atac o situatie mai grea decat aceea din hotararea atacata.

Dvs. nu sunteti apelant si, bineinteles, nu puteati sa atacati cu apel o hotarare judecatoreasca prin care vi s-a admis actiunea. Ca sa fiu mai tehnica, in apel dvs. veti avea calitatea de intimat-reclamant iar partea potrivnica de apelant-parat (veti citi asta pe citatiile pe care le veti primi de la instanta de apel).

Deci, in principiu, apelul poate fi respins, caz in care hotararea instantei de fond va fi pastrata, sau poate fi admis, caz in care hotararea instantei de fond va fi schimbata, in tot sau in parte. Daca apelul va fi admis, dvs. puteti declara recurs.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca w0lfshad3 w0lfshad3 Daca castig procesul pot face recurs? (vezi toată discuția)
Marire pretentii daune morale in recurs szabo doinita doina szabo doinita doina prin decizia tribunalului intr-o cauza legata de legea 221/2009 s-a admis actiunea reclamantului si s-a obtinut daune morale in suma de 250 lei adica ... (vezi toată discuția)
Apelul - pe intelesul justitiabilului raducuf raducuf Bunza ziua! Va rog sa ma scuzati daca intrebarile mele sunt \"ciudate\" insa as vrea asa ma lamuriti in privinta catorva lucruri: 1.Apelul este calea de atac ... (vezi toată discuția)