avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Apelul - pe intelesul justitiabilului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Apelul - pe intelesul justitiabilului

Bunza ziua! Va rog sa ma scuzati daca intrebarile mele sunt "ciudate" insa as vrea asa ma lamuriti in privinta catorva lucruri:
1.Apelul este calea de atac a unei solutii care a fost data pe fond???
2.In procente, cat la suta sunt sanse ca in cadrul apelului sa se schimbe solutia initiala data intr-un dosar?
3. Apelul poate schimba soultia initiala, in sensul de a pierde din drepturile castigate initial?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 31 Mai 2010
1. Apelul este o cale de atac comună, ordinară, suspensivă de executare , de reformare şi devolutivă, prin care partea nemulţumită de hotărârea primei instanţe sau, după caz, procurorul solicită instanţei ierarhic superioare desfiinţarea, modificarea sau anularea hotărârii atacate.
Aşadar, prin intermediul apelului, partea are posibilitatea de a provoca controlul judiciar asupra hotărârii prin care se consideră lezată şi de a obţine îndreptarea acesteia.

2. Nu se poate da un procent la sansele in apel.

3. Soluţiile principale, pe care le poate pronunţa instanţa de apel, sunt : admiterea apelului; respingerea apelului; anularea apelului ori perimarea acestuia.
Potrivit art.296 teza I C.proc.civ., instanţa de apel poate păstra ori schimba, în tot sau în parte, hotărârea atacată.
Potrivit art.296 teza a II-a C.proc.civ. a fost consacrat în mod expres principiul „non reformatio in peius” . Potrivit textului, apelantului nu i se poate însă crea în propria cale de atac o situaţie mai grea decât aceea din hotărârea atacată .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

se poate inrãutãþi situaþia in recurs adelina mihut adelina mihut Daca fac recurs, la o hotarere prin care mi s-a admis doar in parte o actiune in contencios administrativ, mi se poate inrăutăţi situaţia? (sa mi se ... (vezi toată discuția)
Rejudecare sau modificare hotarare? eugen82 eugen82 o cerere doua capete a fost solutionata la fond astfel: un capat de cerere ca neintemeiat (s-a cercetat fondul), alt capat de cerere pe exceptie (nu s-a ... (vezi toată discuția)
Se poate schimba cererea la apel ? ContSters285708 ContSters285708 As dori sa stiu daca in urma divortului unde exista si doi minori,s-a stabilit custodie comuna asupra copiilor,domiciliu lor la mama,plus pensie alimentara de ... (vezi toată discuția)