avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... patrimoniu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

patrimoniu

Am de facut o firida intr-o zona unde peretele era fragil intr-o cladire de patrimoniu.Plus mici reparatii.Peretele in care am facut firida e comun cu al unor vecini .Nu este perete de rezistenta,e doar un perete despartitor intre vecini,cu grosimea de 80 de cenimetri.Firida are adancimea de 50.Cladirea e construita pe arcuri de bolta iar peretele la care am intervenit umple doar golul intre arcuri.vecinii cu care s-a vorbit in prealabil au facut reclamatie.
Intrebarea mea este ce reguli/legi sunt in ceea ce priveste aceste modificari si ce e de facut acum ,dupa reclamatie.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:36, 8 Decembrie 2015
Actul normativ principal care precizeaza ,clasifica constructiile drept monumente de patrimoniu= istorice il reprezinta Legea nr 422 din 18 iunie 2001, modificata si republicata.
Monumentele istorice sunt o parte din patrimoniul national si au un regim juridic special stabilit.
Autoritatea nationala responsabila in protectia monumentelor de patrimoniu o reprezinta Ministerul Culturii si Cultelor
Si Administratia Locala, care dezvolta Planurile Urbanistice Zonale, este autoritate responsabila in conservarea si intretinerea monumentelor de patrimoniu
Orice interventie asupra unui monument istoric nu se poate face decat in baza unui aviz emis de Ministerul Culturii si Cultelor.
L nr 422/2001 prevede ca interventie:
a) toate lucrarile de cercetare, construire, extindere, reparare, consolidare, conservare, restaurare, amenajari peisagistice, precum si orice alte lucrari care modifica substanta sau aspectul monumentelor istorice, inclusiv reparatiile curente, lucrarile de intretinere si iluminarea interioara si exterioara de siguranta si decorativa;
b) executarea de mulaje de pe componente ale monumentelor istorice;
c) amplasarea definitiva sau temporara de imprejmuiri, constructii de protectie, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de insemne pe si in monumente istorice;
d) schimbari ale destinatiei monumentelor istorice, inclusiv schimbarile temporare;
e) stramutarea monumentelor istorice;
f) amenajari de cai de acces, pietonale si carosabile, utilitati anexe, indicatoare, inclusiv in zonele de protectie a monumentelor istorice.

Autorizatia de construire, autorizatia de desfiintare, precum si autorizatiile referitoare la interventii sunt eliberate numai pe baza si in conformitate cu avizul Ministerului Culturii si Cultelor si cu celelalte avize, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.
Proprietarii,administratorii si posesori de monumente istorice, detin obligatii speciale
prevazute de L nr 422/2001
art 38
- sa obtina avizele prevazute de lege pentru toate interventiile;
- sa asigure efectuarea lucrarilor de conservare, consolidare, restaurare, precum si a oricaror alte lucrari, conform prevederilor legale, numai de catre persoane fizice sau juridice atestate in acest sens si sa prevada in contracte conditiile si termenele de executie cuprinse in avizul de specialitate;
- sa permita montarea si sa intretina insemnul si sigla "Monument istoric";
- sa asigure accesul specialistilor desemnati de Ministerul Culturii si Cultelor sau de directiile pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national, in vederea constatarii starii de conservare sau pentru efectuarea de cercetari, inclusiv arheologice, de expertizare a monumentelor istorice si pentru operatiunile de evidenta
- sa asigure paza monumentelor istorice si sa ia masuri pentru apararea impotriva incendiilor;
- sa intretina, sa foloseasca si sa exploateze imobilul in conditiile legii.

Desfasurati demersuri catre Ministerul Culturii si Cultelor,pentru obtinere aviz
Este procedura complexa care implica inclusiv expertiza tehnica,avize de la autoritatile publice locale,furnizori utilitati=enel,gaze,etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cladire de patrimoniu anaoi75 anaoi75 Am o ruda care locuieste intr-un apartament (si e proprietar al acelui apartament) dintr-o cladire de patrimoniu si in ultima vreme se confrunta cu o problema: ... (vezi toată discuția)
Conditionare drept de preemtiune monumente ROSU DORINA ROSU DORINA Am cerut Directei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu exercitarea dreptului de preemtiune cu privire la vanzarea unui imobil monument istoric.Ei mi-au ... (vezi toată discuția)
Drept de preemtiune al primariei la o cladire care nu e istorica Nyykk Nyykk Buna ziua, vreau sa vand un apartament intr-un bloc turn cu 10 etaje construit in 1973, si mi se solicita sa depun o gramada de acte la Directia Pentru Cultura ... (vezi toată discuția)