avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reincredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reincredintare minor

Am deschis un proces de reincredintare comuna a fiului meu de 8 ani precum si extinderea programului de vizitare. In urma procesului de divort din 2012, fosta sotie a primit custodia unica a fiului nostru, in baza noii legi, pentru faptul ca relatiile dintre noi parintii sunt extrem de deteriorate si ca nu exista comunicare intre noi. De asemenea, programul de vizitare este tot in favoarea fostei sotii (in sensul ca eu am mult mai putin timp cu copilul). In cadrul procesului am demonstrat (inclusiv cu martorii ei) ca nu-mi permite sa ma implic cu nimic in viata copilului, ca prefera sa implice rude sau vecini cand are nevoie de ajutor, nu ma informeaza cu nimic despre copil (starea medicala, scolara, etc), ca imi interzice total sa vorbesc cu el la telefon, etc. Spre surpinderea mea, cu toate ca toata lumea imi spunea ca voi obtine custodia comuna, dar ca exinderea programului de vizitare e o problema, sentinta a fost fix invers. S-a respins cererea de custodie comuna ca nefondata, dar am primit program extins de vizitare exact asa cum am cerut. Intrebarea mea este ce am facut gresit de nu am primit incredintarea comuna. Precizez ca relatia cu fosta sotie este tot deteriorata. Dar oare aceasta lege nu a fost facuta tocmai pentru parintii care NU se inteleg??? Cei care comunica normal nu au nevoie de lege pentru asta. Multumesc
Ati primit motivarea sentintei ? Ce anume a format convingerea instantei ca cererea dvs e nefondata ?
Inca nu am primit motivarea sentintei. Dar sunt extrem de contrariat. Pe tot parcursul procesului, nu s-a demonstrat cu nimic "impotriva" mea. Doar ca eu vreau sa ma implic mai mult in viata copilului (ex. eu as vrea sa-l insotesc la medic sau la activitati extrascolare cand mama lui nu poate, in loc sa-l insoteasca vecinii).

Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
IoanPaul, utilizator
Pana la sentinta din 2012 era cum era. Dar de-atunci mama copilului e "stapana". De-atunci nu mai am voie nici la convorbiri telefonice cu copilul (cel mai dureros este in vacanta de vara cand doua luni nu stiu nimic de copil), nu am voie sa ma implic cu nimic in viata copilului (nici macar sa fiu informat daca e bolnav).
Am sanse sa se schimbe decizia in apel sau recurs? Din cate stiu la apel si recur este obligatoriu sa fiu reprezentat de un avocat.
Dumneavoastră aţi divorţat în 2012, când era deja valabil Noul cod Civil.
Faţă de împrejurările care au stat la baza acelei hotărâri , de autoritate părintească unică, dumneavoastră trebuia să demonstraţi că de atunci, de când acea sentinţă civilă a rămas definitivă, au intervenit împrejurări noi, grave, semnificative, care necesită schimbarea unei hotărâri anterioare.
Dvs. afirmaţi: comunicarea între părţi nu există în continuare, relaţiile dintre dvs. sunt în continuare deteriorate. Deci împrejurările nu s-au schimbat. Este vorba de autoritatea lucrului judecat.
Art. 430 CPC
Autoritatea de lucru judecat
(1) Hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la pronunţare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată.

iar
Art. 403 Cod civil
Modificarea măsurilor luate cu privire la copil

În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.

Nu doamna trebuia să vă învinuiască cu ceva, ci dvs.trebuia să demonstraţi că mama copilului nu-l îngrijeşte pe copil, că-i aplică rele tratamente, că-l trimte la cerşit sau că-l duce prin birturi sau nu-l lasă la şcoală...lucruri grave.
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
Martonze, utilizator
Nu cred ca mai aveți șanse acum.
Ați ratat ocazia.
Chiar o hotărâre greșită va încurcă tare deoarece are autoritate de lucru judecat și trebuie lucruri noi.
Mie îmi pare normal ca ati pierdut în circumstanțele descrise de dvs.

Alte discuții în legătură

Autoritate părintească comună IoanPaul IoanPaul Este conflictul dintre părinţi un motiv temeinic de a nu se acorda autoritate părintească comună? Cum pot ataca in apel hotararea instantei de a ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna LilianEffect LilianEffect Buna ziua.La momentul actual,sunt divortata cu 2 copii minori in custodia mea,unul de 7 ani si unul care inca nu a implinit 2 ani.Daca tatal copiilor ar cere ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parintesti zsoltkasoni zsoltkasoni Buna ziua! Pe aceasta cale, am si eu o intrebare! Sunt divortat de 3 ani de zile! In urma divortului, cei doi copii rezultati in timpul casatoriei, ... (vezi toată discuția)