avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cursuri igiena platite de angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cursuri igiena platite de angajat

Buna ziua,
Firma la care lucrez organizeaza si plateste cursuri de igiena, costuri care ulterior ni se opresc din salariu pe baza unui act aditional la contractul de munca in care spune ca daca in decurs de trei ani parasim firma din initiativa proprie suntem obligati la plata cursurilor. Daca ni se opresc oricum din salariu in fiecare luna pana cand acoperim suma pentru ce mai e nevoie de act aditional? asta nu inteleg#-o numai ca am citit in codul muncii la art. 195 ca ''salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 zile nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursului'', atunci in cazul nostru e legal sa ne opreasca banii pentru un curs care oricum este in interesul angajatorului? daca cursurile de igiena dureaza 2 zile se aplica regula actului aditional, adica este legal sau perioada care suntem obligati sa ramanem in cadrul firmei ar trebui sa fie mai mica?
Multumesc!
Nu este legal sa vi se opreasca acesti bani.
In primul rand aceste cursuri de igiena dureaza cateva ore intr-o zi (am organizat si eu asemenea cursuri pt angajati), costa cam 50-70 lei / angajat.
Daca s-a inocmit acest act aditional dupa cum prevede Legea 53/2003, nu trebuie sa va retina banii decat in cazul in care parasiti firma mai devreme de x perioada de timp direct proportional cu perioada ramasa pana la implinirea termenului.
Totusi pentru aceasta suma si pentru durata unui astfel de curs nu cred ca se justifica oprirea banilor (cu siguranta mai multi) sau instituirea obligatiei de a nu parasi firma pentru o perioada anume de timp. Aceste cursuri oricum se fac din 2 in 2 ani.
si daca de maine tu nu te mai duci la serviciu? firma ce poate sa-ti faca? sa te dea in judecata ca sa recupereze cei 100 ron de la cursuri? toate aceste probleme pleaca de la neseriozitatea angajatilor din romania si de lalipsa completa de masuri ce se pot lua impotriva lor. pentru ca guvernantii au avut grija sa nu-si supere marea masa de alegatori... eu sunt in posturain care am platit aceste cursuri si angajatul nu a mai venit la serviciu dar are certificatul luat pe banii mei. ce pot sa fac?
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
reludd, utilizator
Buna ziua.

Aceasta clauza este numita clauza referitoare la formarea profesionala, prevazuta in Codul muncii.
In actul normativ mai sus mentinat se stipuleaza faptul ca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale precum si alte aspecte legale fac obiectul actului aditional la contract.
In cazul in care participare la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta formare sunt suportate de acesta.

Tot Codul muncii mai precizeaza faptul ca pentru un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 zile angajatii nu pot parasi firma cel putin 3 ani de la data absolvirii curusilor. Insa, la pct. 4 se precizeaza faptul ca in cazul in care salariatul paraseste firma mai devreme de aceasta perioada, atunci va fi obligat sa suporte toate cheltuielile ocazionate de pregatirea profesionala proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita de actul aditional.

In cazul incetarii contractului din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile angajatului, acesta din urma nu va mai fi obligat sa plateasca cursuirle.

Dupa cum vedeti, in primul rand clauza de formare profesionala se inscrie intr-un act aditional insa interdictia parasirii institutiei trebuie sa aibe in vedere o perioada rezonabila de timp proportional cu durata cursurilor.

De asemenea, atunci cand s-a semnat aceasta clauza (care trebuie negociata), angajatorul nu va mai opri din banii din cursurile respective.
Daca totusi banii se opresc si exista si actual aditional semnat desi nu ar trebui, atunci puteti sesiza Inspectia Muncii.
sa inteleg ca actul aditional nu trebuie facut pentru o perioada asa scurta de timp? atunci care ar trebui sa fie durata cursurilor pentru care ar trebui sa mi se faca act aditional?
multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Contract obligatoriu durata minima 2 ani bogdanstanciu bogdanstanciu M-am angajat de curand la o firma de telecomunicatii si mi se impune semnarea unui contract de obligativitate sa raman in firma pentru o perioada de 2 ani ca ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala......... r0nn r0nn Buna ziua, Acum 9 luni de zile m-am angajat la o firma, aceasta firma m-a trimis la un stagiu de pregatire in afara tarii. Stagiu de pregatire a durat 15 ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)