avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Interpretare articol din legea 350/2007
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Interpretare articol din legea 350/2007

Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati cu interpretarea alin.4, art. 5 din legea 350/2007. Mai exact ce interpretare se da, la mentiunea ca ,,protectia acordata nu poate fi folosita in detrimentul acelei persoane''.
Va rog inca o data sa ma ajutati sa interpretez urmatorul citat dar in termeni juridici:
,,In cazul in care elementele esentiale ale unui model de utilitate au fost preluate din descrierea, desenele, modelele experimentale, dispozitivele sau echipamentele apartinand altei persoane decat titularului, fara consimtamantul acesteia, protectia acordata nu poate fi folosita in detrimentul acelei persoane''
Daca obtin sau am model de utilitate pe un produs, fara sa am consimtamantul titularului, pot fabrica produsul respectiv dar nu sunt protejat fata de titularul de licenta in ce sens:
1.acesta poate vinde licenta altor terti care pot produce acelasi produs ca mine?
sau..2.Acesta ma poate da in judecata ca am obtinut un model de utilitate pe baza caruia fabric ceva pe inventia lui?
Ca idee, am cumparat o licenta de fabricatie al unui produs acum 10 ani din Germania. La momentul respectiv am platit matritele si toata consultanta. In contract nu am specificat ce se intampla dupa expirarea contractului. In scurt timp acel contract de licenta expira. Ma opresc din productie? Am inteles ca pot obtine un model de utilitate (conform articolului de mai sus) care ma protejeaza fata de terti. dar nu stiu in ce raport ma aflu cu titularul initial al licentei, tinand cont ca eu am cumparat atunci tot de la el si nu inchiriat.
Eu inteleg ca daca obtin model de utilitate nu sunt protejat fata de titularul de licenta in sensul ca acesta poate vinde licenta lui si altuia dar mie nu mai are ce sa-mi faca. GRESESC?
Daca sunteti de specialitate si nu puteti sa ma ajutati cu un raspuns gratuit ma puteti contacta prin mesageria privata.
Va multumesc mult

Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2015
Laura Ciobeica, moderator
Va recomand, pentru a obtine cat mai repede un sfat profesionist in materie, sa cautati consultantul potrivit in pagina din linkul de mai jos, cu care puteti comunica prin mesaje private, nimeni nu are voie sa comunice numere de telefon in discutiile publice de pe forum, conform regulamentului.
www.avocatnet.ro/content/con...
Fara sa fiu profesionist in materie, daca printre clauzele contractuale nu se prevad termeni de prelungire tacita a contractului sau conditii ulterioare incetarii acestuia poate ar trebui sa contactati partenerul de contract sa lamuriti situatia.
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot importa/vinde accesorii de telefone originale? darkynok darkynok Doresc sa import din spatiu extracomunitar accesorii pentru telefoane. Cum si prin ce fel imi poate garanta expeditorul ca marfa trimisa este originala si nu ... (vezi toată discuția)
Brevet invenþie - cum trebuie sã procedez? ContSters64341 ContSters64341 Buna dimineata. Sunt persoana fizica si am conceput un produs care se va adresa clientilor la nivel global, acest produs este inovativ din multe puncte de ... (vezi toată discuția)
Marcã sau desen? - care este diferenþa? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, personal nu imi pot da bine seama de diferenta dintre marca si desen sau model industrial? Ma puteti ajuta cu 1,2 explicatii si un exemplu ... (vezi toată discuția)