avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna, domiciliul la mama, ce drepturi am?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna, domiciliul la mama, ce drepturi am?

In urma divortului amiabil la notar (acum 2 luni), s-a stabilit domiciliul copilului la mine (mama) si custodia comuna. Fostul meu sot spune ca ma da in judecata daca nu sunt de acord ca baietelul nostru sa locuiasca alternativ, o saptamana la el si iubita lui si una, la mine.
Copilului i se spune ca sunt o mama rea, ca are o noua casa (a iubitei tatalui), o noua familie, ca il voi pierde in instanta si e brusc, coplesit cu cadouri si atentie din partea tatalui. Baietelul a devenit instabil emotional si are probleme la scoala.
Daca ajungem in instanta, ce sanse am ca baietelul (7 ani) sa locuiasca exclusiv la mine iar tatal sa aiba doar drepturi de vizitare?
Ce pot face, daca tatal ii intoxica mintea copilului cu lucruri urate despre mine?

Orice raspuns e binevenit. Nu caut solutii pentru mine, ci strict, pentru binele copilului. Practic, fostul sot ma anunta prin copil ca ma da in judecata, ca mi-l ia...e foarte traumatizant pentru copil.
Cum v-ați înțeles la notar trebuie respectat.

Dacă nu va înțelegeți va judecați.
Nu cred ca va poate lua copilul dar probabil ca va rămâne cum s-a stabilit la notar dacă nu exista motive serioase și dovedite ca sa se schimbe ceva.
Pana acum nu m-am judecat pe ceea ce s-a stabilit la notata dar îmi pare ca este ca și cum v-ați înțeles asa la instanta.

El poate sa iasă mai rau decât la notar...în caz de proces...
daca nu exista motive intemeiate, copilului nu i se va schimba locuinta, iar asta cu locuitul o saptamana la mama si alta la tata, e exclusa.
Locuința este stabilită la dvs. astfel că minorul trebuie să locuiască la dvs. Dacă la notar nu s-a stabilit un program de vizitare, puteți conveni cu tatăl copilului privitor la acest aspect. Puteți face dvs direct propunerea privind programul de vizitare. Nu fiți prea restrictivă deoarece îi oferiți motive și argumente pentru formularea unei acțiuni în vederea stabilirii programului de vizitare.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
Adrian ALBU, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Explicati-i copilului ce se intampla: ca amandoi il iubiti foarte mult si vreti sa petreceti cat mai mult timp cu el, dar ca incercati sa faceti ce e mai bine pentru el si nu sunteti intotdeauna de acord.
Ca atunci cand oamenii nu se inteleg, civilizat este sa apeleze la institutii care sa ii ajute in luarea celor mai bune decizii (judecatorie, mediator) si ca nu are de ce sa ii fie frica daca va da in judecata.
Ca el poate spune oricarui dintre parinti ce il framanta, etc.
Ca asa cum el mai spune cateodata, cand e suparat, lucruri pe care nu le crede, la fel vi se intampla si dvs si tatalui sau. (cand tatal lui spune ceva urat despre dvs)
Incercati sa ii oferiti un program mai extins tatalui (nu sa-l limitati la un program de vizitare) si incercati sa gasiti alte metode de comunicare (nu copilul).
Sms-urile si emailurile mai pierd din potentialul razboinic, mai ales daca le cititi de 2-3 ori inainte sa le trimiteti si daca asteptati cateva ore inainte sa raspundeti.

Ideea e sa gestionati conflictul in asa fel incat sa devina mai putin vizibil pentru copil.

Succes
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
mirebire, utilizator
Daca tatal alege sa va ameninte lasati-l sa-si duca pana la capat razboiul, fara sa intrati dvs in joc!
In acordul notarial ati stabilit si un progr de legaturi personale? Daca da, respectati-l!

Alte discuții în legătură

Vrem să divorțăm la notar dar nu ne înțelegem asupra programului copilului (o săptămână la tata, una la mama). cum se poate stabili un program de vizită cu stabilitate pentru copil? adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, va rog sa m-a ajutați cu o lămurire la următoarele întrebări. Urmează sa divortez iar decizia comuna este sa facem acest lucru la notar. ... (vezi toată discuția)
stabilire drept vizita gabriel_tatic gabriel_tatic se stipuleaza in lege o limita a dreptului de vizita? in conditiile in care mama se opune din rasputeri ,ce imi poate oferi instanta?mentionez ca pot oferi ... (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)