avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Art 118 alin. 4 si 5 din OUG 195/2002
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Art 118 alin. 4 si 5 din OUG 195/2002

In temeiul Art 118 alin. 4 si 5 din OUG 195/2002 se poate dispune: "majorarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule comunicata anterior cu 30 de zile"?
Mie mi se pare ca cele doua aliniate este vorba despre "prelungirea dreptului" si nimic despre "suspendare".

Art 118 alin. 4 si 5 din OUG 195/2002:

(4) Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti ori inlocuitorul acestuia sau de catre seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane ori adjunctul acestuia pe a carei raza de competenta a fost savarsita contraventia, din 30 in 30 de zile, in baza unui certificat eliberat de instanta de judecata care confirma ca dosarul este in curs de solutionare, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
(5) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit in termen instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta.
Cel mai recent răspuns: vjanos62 , utilizator 21:14, 24 Ianuarie 2021
Art. 118 alin. (4) si (5) din OUG nr. 195/2002 se refera la retinerea permisului de conducere in cazul producerii unui accident de circulatie. La retinerea permisului de conducere conducatorului auto i se elibereaza o dovada cu drept de conducere pe un termen limitat. La expirarea valabilitatii dovezii aceasta poate fi prelungita cu cate 30 de zile pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Dvs. ati postat ca "In temeiul Art 118 alin. 4 si 5 din OUG 195/2002 se poate dispune: "majorarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule comunicata anterior cu 30 de zile"?" . Aceasta afirmatie se refera la faptul ca perioada de suspendare a dreptului de conducere se prelungeste cu 30 zile in cazul in care nu predati permisul de conducere in termenul legal sau nu ati promovat testul de verificare a cunostintelor (13 din 15).
ing. Ioan Ciobanu
Art 118 alin 4 și 5 Aug 195/2002
Am discutat de succesiunea a doua legi contravenționale,in aplicarea legii contravenționale mai favorabile. Pe legea veche permisul se preda in urma dispoziției de suspendare,in cazul in care nu se preda in termenul fixat se majorează cu 30 zile.Pe legea noua suspendare a intervine fără vreo formalitate, suspendarea se produce în a 31 zi de la rămânerea definitivă nefavorabilă.In cazul in care esti surprins conducând în trafic se aplica preved art 335 alin 2 CP,pe cand pe legea veche nu se poate produce incidenta penala ,deoarece ai primit dispoziti de suspendare că atare esti in cunostinta de cauza.Va intreb Pib trebuie să aplice legea în vigoare la data începerii acțiunii, plângerii contravenționale.Altfel Pib avea obligația legală sa aplice legea mai favorabilă în vigoare la data începerii acțiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis conducere suspendat 30 zile, de cand incepe perioada de suspendare? uciucubelu uciucubelu Pe 15 decembrie 2011 am pierdut procesul cu Politia Rutiera insemnand ca in termen de 15 zile sa predau permisul. Pana pe 30 decembrie nu l-am predat fapt ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere raulTM raulTM Buna ziua.Spuneti-mi va rog dupa cat timp se prescrie o sentinta judecatoreasca privind suspendarea permisului de conducere?Va multumesc (vezi toată discuția)
Permis Dorin1234 Dorin1234 Va rog sa ma ajutati...acum 3 luni mi a fost suspendat permosul pe 90 de zile inainte de a pleca din tara avocatul mi a dat o foaie de greja in urma careia ... (vezi toată discuția)