avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Este legal serviciu AirBnB in Romania?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Este legal serviciu AirBnB in Romania?

Buna ziua,

As vrea sa dau o camera de aprox 18 mp prin serviciul AirBnB. Exista un precedent legal pentru astfel de servicii? Sau un cadru legal?

As vrea sa stiu daca si cum pot face banii incasati sa-i impozitez (daca e nevoie), pentru a fi in legalitate.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: AndaV , utilizator 23:04, 23 Octombrie 2018
Inchirierea de camere pentru turisti, se impoziteaza cu 16% impozit, la care se adauga CAS si CASS. Este legala activitatea mentionata de catre dvs.
Trebuie sa depuneti la ANAF declaratia privind venitul estimat, in termen de 15 zile de la data inchirierii.
Sarut-mana,

Multumesc mult de timp si pentru raspuns.

Problema mea e urmatoarea:

Eu nu eliberez bon si nici factura. Serviciul online AirBnb se ocupa de toata treaba aceasta. Acestia iau banii de la client, le elibereaza bon/factura, iar apoi imi transfera mie banii. Practic, eu dau camera spre serviciul Airbnb, cu sediul intr-un oras din Europa.

Fizic, eu nu iau/predau banii clientului ci doar pun camera la dispozitie.

De aceea nu inteleg de ce trebuie sa declara (sau daca trebuie sa declar) la ANAF aceasta activitate. Practic, as plati de doua ori taxe. O data plateste Airbnb in statul de resedinta de unde functioneaza (acestia au un comision care ma taxeaza) si eu inca o data in Romania.

Ce parere aveti?

Multumesc,
Realizati niste venituri care trebuie declarate la fisc, intr-un fel sau altul.
Am inteles, tocmai de aceea sunt confuz.

Problema e ca eu primesc acesti bani de la un serviciu online. Eu, teoretic, nu ii realizez cu mana mea.

In fine, cred ca va trebui cumva creat un cadru legal si pentru acest serviciu. Nu mi se pare corect sa platesc taxe peste taxe. Sau cel putin sa fie justificate si in concordanta cu realitate. Da, stiu, e o utopie ce zic.

Multumesc,
Dvs. primiti contravaloarea inchirierii spatiului, aici in Romania, astfel ca va trebui sa achitati taxe pentru acest venit. Nu este nevoie de o alta reglementare decat cea existenta in Codul Fiscal.

Alte discuții în legătură

Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim hotelier (prin airbnb) MsSerol MsSerol As dori sa stiu daca este vreo reglementare in cazul inchirierii de apartamente in regim hotelier, prin airbnb. In afara de raspunderea fiscala pe care o are ... (vezi toată discuția)
Pot emite facturi ca persoana fizica inregistrata la anaf? mariusgrid mariusgrid Buna ziua! Sunt persoana fizica (PF nu PFA) si detin un apartament pe care il inchiriez in scop turistic. Am declarat activitatea la ANAF, am cumparat casa ... (vezi toată discuția)
Impozit din venit regim hotelier hostel: pot să fac o microîntreprindere și să plătesc 3% la sfârșitul lunii, sau cum să procedez? svalentins svalentins Buna ziua. Doresc pe viitor sa închiriez camere in regim hotelier cu ziua sau sa închiriez un pat in camera cu 4 paturi . Locația este in sect 6 Bucuresti ... (vezi toată discuția)