avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Pot emite facturi ca persoana fizica inregistrata la ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Pot emite facturi ca persoana fizica inregistrata la ANAF?

Buna ziua!

Sunt persoana fizica (PF nu PFA) si detin un apartament pe care il inchiriez in scop turistic. Am declarat activitatea la ANAF, am cumparat casa de marcat si facturier+chitantier. In declaratia unica am CNP-ul ca si cod de inregistrare fiscala (CIF).

Am clienti atat persoane fizice (carora le emit bon fiscal) cat si persoane juridice.

In aceste conditii intrebarea este: pot emite facturi persoanelor juridice?

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2019
mariusgrid, utilizator
Cel mai recent răspuns: mariusgrid , utilizator 18:44, 3 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Celor care vor, indiferent ca sunt persoane fizice sau persoane juridice, trebuie sa le eliberati si factura, pe langa bonul fiscal.

Trebuie sa le spuneti tuturor celor care vor sa deconteze ca, daca suma nu depaseste 100 euro la cursul zilei, bonul fiscal este document justificativ, daca este trecut CUI al beneficiarului in continutul acestuia.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2019
Iulian MANEA, Contabil
Daca am inteles bine, raspunsul este DA, pot si trebuie sa eliberez factura persoanelor juridice, chiar daca eu sunt persoana fizica. Va multumesc domnule Manea!
Din pacate, mesajul meu nu este un raspuns, ci o intrebare: o persoana fizica care inchiriaza in scop turistic este obligata sa se inregistreze fiscal la ANAF? Sau doar daca emit facturi trebuie sa fiu inregistrat?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


CapyBara a scris:

Din pacate, mesajul meu nu este un raspuns, ci o intrebare: o persoana fizica care inchiriaza in scop turistic este obligata sa se inregistreze fiscal la ANAF? Sau doar daca emit facturi trebuie sa fiu inregistrat?


Da, sunteți obligat să vă înregistrati la ANAF și să depuneți Declarația Unică. Dacă aveți sub 5 camere puteți lucra pe persoană fizică iar impozitarea se face după norma de venit (nu trebuie să țineți contabilitate).
Activitatea fără declarație este evaziune fiscală si se face dosar penal.
Întreb dacă trebuie sa ma înregistrez intrucat atât la CALLCENTER ANAF, cât și la ANAF în localitatea unde domiciliază au spus ca nu trebuie sa ma înregistrez. Mentionez ca incasez doar cu transfer bancar si nu am casa de marcat. Mi au comunicat doar ca pentru camera pe care o inchiriez trebuie sa completez fisa capacitatii de cazare și să depun declarația pana la 25 mai anul următor. Dar...la nivel local mi au comunicat și informații eronate, de genul ca nu pot emite factura dacă sunt persoana fizica, ca nu trebuie sa solicit cod special de tva dacă achiziționez servicii intracomunitare (Booking). Ma gândesc ca s au produs modificări în codul fiscal în legătură cu aceste aspecte legate de inchirierea in scop turistic si poate de aceea informațiile obtinute nu coincid.

Alte discuții în legătură

Am fost chemat telefonic la anaf pentru că cei de la antifraudă m-au găsit pe olx cu ofertă de cazare. ce pot face în această situație? free_your_mind free_your_mind Bună seara, Am şi eu o problemă şi v-aş ruga frumos să mă ajutaţi. De câteva zile mă tot suna cineva să ceară cazare, eu având anunţ pe OLX ... (vezi toată discuția)
Casa de marcat si factura pentru inchiriere cameră în scop turistic? CapyBara CapyBara Bună ziua! Închiriez un apartament cu 1 cameră în scop turistic și as vrea sa știu dacă în calitate de persoana fizica neinregistrata la registrul ... (vezi toată discuția)
Pfa. pot închiria camere pt sezon? Marius Cristescu Marius Cristescu Bună ziua! Va rog sa ma sfătuiți in următoarea problemă: Vreau sa închiriez sezonier cateva camere pe litoral. Mai exact 5. Am studiat informațiile ... (vezi toată discuția)