avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna seara. Privind indemnizatia, crestere copil, am primit o scrisoare de la Agentia de Plati ca inceteaza aceasta cu o luna mai devreme de implinirea a doi ani de la nasterea copilului. Ceea ce nu inteleg este- ca se face plata doar pentru 23 luni, motivul fiindca al doilea parinte nu a indeplinit conditia de a fi lucrat cele 12 luni inainte de nasterea copilului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:17, 11 Decembrie 2015
crsr a scris:

...Ceea ce nu inteleg este- ca se face plata doar pentru 23 luni, motivul fiindca al doilea parinte nu a indeplinit conditia de a fi lucrat cele 12 luni inainte de nasterea copilului?


Daca cel de-al doilea parinte nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru celalalt parinte nu se mai reduce cu o luna.

Norme de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
Art.4^1
(1) În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplica
.....
1. - S-ar putea ca atunci cand ati depus actele pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) sa nu fi depus si dovada ca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC.
- Daca ati depus acaesta dovada solicitati AJPIS sa va plateasca indemnizatia si pentru luna a 24-a.

2. Daca nu ati depus dovada atunci mergeti la ANAF si solicitati o adeverinta fiscala cu veniturile tatalui pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului si o depuneti la AJPIS unde solicitati plata indemnizatiei pentru luna a 24-a.
Multumesc pentru sfaturi. Inteleg ca trebuie sa fac contestatie pentru aceasta decizie din 02.12.2015, termenul fiind de 30 zile de la comunicare.
Da, puteti face contestatia in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua, Am si eu o intrebare. Copilul meu s-a nascut pe 24 septembrie 2014, iar eu sunt in concediu crestere copil din 10 noiembrie 2014. Pana cand ... (vezi toată discuția)
Ccc madimadi79 madimadi79 Buna ziua,sunt in ccc pana la 2 ani,ce trebuie sa fac daca tatal nu indeplineste conditiile de acordare a concediului de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Tatal fara venituri Fabiola33 Fabiola33 Buna, sunt mamica unei fetite care s-a nascut in 12.04.2012 , am beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului, am optat pentru 2 ani, dar tatal nu a ... (vezi toată discuția)