avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca Sambata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca Sambata

Am si eu o mica nelamurire ...
Am inteles ca ziua de sambata este zi de repaus saptamanal (si nu se considera ore suplimentare ... )
In Regulamentul de ordine interioare scrie negru pe alb : Zilele stabilite pentru repaus saptamanal sunt Sambata si Duminica .
Mai scrie si ca ele se platesc 100% (in cazul in care se lucreaza)

Dar nu scrie niciunde (in ROI ma refer) despre cele 48 ore consecutive de repaus saptamanal .

Angajatorul daca imi plateste sporul stabilit in ROI nu mai trebuie sa imi acorde si cele 48 ore de repaus ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 12 Decembrie 2015
Catza a scris:

Angajatorul daca imi plateste sporul stabilit in ROI nu mai trebuie sa imi acorde si cele 48 ore de repaus ?

Ba da, trebuie sa va acorde si cele 48 ore de repaus saptamanal. Sporul este justificat prin faptul ca va acorda repausul saptamanal in alte zile decat cele care sunt regula, sambata si duminica.
Este un RI (nu ROI) cu "lacune". Pe de-o parte ar fi putut sa va acorde spor de weekend 1% si nu 100%, iar pe de alta parte ar fi trebuit sa prevada ca aveti dreptul la repaus saptamanal in alte zile decat cele de sambata si duminica.
Nu inteleg cum putea sa imi dea spor de 1%?

In RI la art.20 - Repaus saptamanal

1) in fiecare saptamana, salariatul are dreptul , de regula , la 2 zile consecutive de rapaus saptamanal. Repausul saptamanal va fi acordat consecutiv in zilele de sambata si duminica.
2) In cazul in care repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica , sporul prevazut pentru orele lucrate in zilele libere va fi de 100% din salariul de baza negociat .

Asta este tot ce este scris legat de repausul saptamanal .

Sunt putin derutat de faptul ca putea sa imi acorde 1% spor .
Chiar daca in RI scrie de 100% ?
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2015
Catza, utilizator
Reies doua aspecte din ce s-a scris pana acum:
1) dupa cel de-al doilea mesaj al dvs. se intelege ca RI este totusi bine scris, chiar daca nu sunt precizate expres care sunt zilele libere, important este ca trebuie sa vi le asigure;
2) cu privire la %, am spus ca daca angajatorul ar fi trecut in RI sporul de 1% era perfect legal, dar fiindca a trecut 100% inseamna ca isi iubeste salariatii. Deci daca este scris 100%, atunci atata trebuie sa primiti. Asta-i tot.
Chiar daca nu ar fi fost prevazut in R.I. , se aplica prevederile legale in materie referitoare la munca in zilele de repaus saptamanal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in ziua de sambata se poate compensa cu zi libera? Sebi44 Sebi44 Buna Ziua! Lucrez la o firma privata. Sunt perioade in care avem de onorat multe comenzi. In aceste perioade eram chemati la munca sambata si eram platiti ... (vezi toată discuția)
Lucrul si sambata anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez in cazul in care in cadrul societatii se lucreaza in fiecare sambata, prin rotatie. Trebuie anuntat la ITM ... (vezi toată discuția)
Control itm- probleme vizate andreadia andreadia Buna Am avut un control Itm si inspectorii s-au legat de urmatoarele aspecte: 1. In situatia in care avem angajati care lucreaza si la sfarsitul ... (vezi toată discuția)