avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am nascut in CCC, ce trebuie sa fac
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am nascut in CCC, ce trebuie sa fac

Am nascut primul copil la 7 martie 2014, iar pe al doilea in 25 noiembrie 2015. La ridicarea certificatului de nastere, i s-a spus sotului meu sa asteptam cu depunerea dosarului pt indemnizatie pana la mijlocul lui ianuarie (adica cu sase saptamani inainte sa mi se termine primul concediu), pentru ca intra in vigoare o noua lege cum ca mai primim ceva supliment pentru al doilea copil.
Despre ce este vorba? Mi-e frica, sa nu fie o neintelegere la mijloc. Am citit totodata ca dosarul pt indemnizatie trebuie depusa cu cel putin 30 zile inainte de intrarea efectiva in concediu - iar eu nu stiu, care este aceasta data, fiind deja intr-un concediu de crestere a copilului. V-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta in aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:10, 14 Decembrie 2015
1. CCC se acorda numai la cerere si se poate solicita oricand doriti dvs. dar numai pana implineste copilul 2 ani.

2. - Deoarece ati nascut al doilea copil inainte de a se termina CCC1 veti putea intra in CCC2 cu ziua urmatoare aceleia in care se termina CCC1 adica cu data de 8 martie 2016.
- Pe perioada de cand se naste al doilea copil si pana intrati in CCC2 veti beneficia de inca 600 lei lunar (pe langa indemnizatia pentru CCC1).
- Pentru aceasta completati o cerere la Primarie la care anexati o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.

3. - Inainte de a se termina CCC1 faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2.
- Cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM va prezentati la Primarie si completati cererea pentru indemnizatia pentru CCC2.
- Indemnizatia pentru CCC2 va fi egala cu indemnizatia pentru CCC1.

4. Deocamdata nu s-a modificat legislatia referitoare la indemnizatia pentru CCC si nci nu se poate afirma cand se va intampla asta.

Va multumesc pt raspuns. Cu privire la pct. 1. "CCC se acorda numai la cerere si se poate solicita oricand doriti dvs. dar numai pana implineste copilul 2 ani."
Am citit aici ( [ link extern ] :

(7) Solicitarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzute la alin. (1) se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu. În situaţia în care cererea este depusă peste acest termen, persoana îndreptăţită poate solicita dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului până cel târziu în ultima zi a perioadei concediului aprobat."

Daca tatal copilului nu beneficiaza de luna respectiva, tot in 7 martie se termina primul concediu? Ma ingrijoreaza din cauza informatiilor din citatul de mai sus - daca intarziu cu depunerea cererii, nu primesc indemnizatie numai pentru lunile urmatoare, nu si retroactiv. Am inteles bine?
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2015
giminy, utilizator
1. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci, fie ca intra sau nu si el cel putin o luna in CCC, se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.

2. - Dar deoarece al doilea copil s-a nascut inainte de a se termina CCC1 atunci dvs. veti sta in CCC1 pana la 7 martie 2016 si incepand cu 8 martie 2016 veti intra in CCC2.
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a intra in CCC atunci se reduce CCC2 al dvs. cu doua luni de zile adica pana inclusiv pe data de 25 septembrie 2017.
- Ultimele 2 luni sunt rezervate tatalui copilului.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
...

(7) Solicitarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu. In situatia in care cererea este depusa peste acest termen, persoana indreptatita poate solicita dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului pana cel tarziu in ultima zi a perioadei concediului aprobat.

(7^1) In cazul in care celalalt parinte nu respecta prevederile alin. (7), concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).

(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

4. Asadar tatal copilului poate solicita cele doua luni de CCC1 + CCC2 in ultimele doua luni inainte de a se termina CCC2.

5. Extrasele din textele de lege aratate de dvs. le-ati luat separat fara sa le coroborati cu celelalte texte de lege aratate de mine.

6. Sa nu uitati sa solicitati cei 600 lei lunar care vi se cuvin de la data de 26 noiembrie 2015 pana la inclusiv 7 martie 2016.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Continuitate ccc adrycary adrycary Buna ziua,sunt in concediu cc pana la varsta de 2ani,am avut contract determinat care a expirat dupa ce am intrat in prenatal si am fost preluata de casa de ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copii Criscriss Criscriss Buna ziua Sunt in concediu crestere copil din 1 aprilie 2016. Sunt insarcinata in luna a 6/7. Ar trebui sa nasc la sfarsitul lunii martie. Pot intra direct in ... (vezi toată discuția)