avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatii copil moldovean in Romania
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatii copil moldovean in Romania

Buna! Sunt studenta atat eu cat si sotul meu in orasul Galati. Suntem basarabeni si acum o luna eu am nascut. Vreau sa stiu daca pot beneficia de indemnizatii pentru copil si daca da, atunci unde ar trebui sa ma adresez pentru aceasta. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:14, 24 Ianuarie 2018
1. Puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca indepliniti urmatoarele conditii prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...

m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua sansa”, sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum și ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
...

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...

2. - Indemnizatia va fi de 600 lei lunar incepand cu data nasterii copilului si pana inclusiv in ziua in care va implini copilul 2 ani.
- Veti mai beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la varsta de 18 ani a copilului.

3. Pentru amanunte va puteti adresa Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Galati.

4. - Deoarece copilul este nascut pe data de 7 noiembrie 2015 veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC daca depuneti actele la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data deci termenul ar fi la inceputul lunii februarie.
- Alocatia de stat pentru copii se acorda incepand cu luna decembrie 2015.
multumesc foarte mult!!!
Copilul este nascut la 7 noiembrie 2015, deja are varsta de 2 ani si 2 luni. Am fost anagajata timp de 3 luni la o companie (Webhelp), as putea beneficia de indemnizatie pe urma acestui fapt sau nu?
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului , singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil alina444 alina444 In cazul in care nu am nici un venit, ce indemnizatie primesc pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)
Beneficii cristinasp cristinasp buna ziua.am o intrebare : sotul meu nu mai lucreaza cu contract d munca lucreaza la negru de 3 luni ce beneficii am cand o sa nasc?sant in 6 luni jumate de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si alocatie nou nascut mari18ro mari18ro Buna ziua,am si eu o nelamurire . Prietena mea este insarcinata si nu are carte de munca (angajatorul nu a depus actele pt carte de munca) , as vrea sa stiu ce ... (vezi toată discuția)