avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie ori act de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie ori act de vanzare cumparare

buna ziua , socrul meu a murit acum 2 ani. el si soacra fiind proprietari in cantractul de apartament . poate soacra sa treaca drept proprietar si sa faca act de donatie ori vanzare cumparare catre fiul ei ? mentionez ca are si o fica , poate sa faca act de dezmosternire ptr. fica ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:22, 14 Decembrie 2015
Nu poate pentru simplul fapt ca nu este proprietara pe intregul apartament ci doar pe cota ei de 50 la suta la care se adauga 1/4 ce ii revine prin succesiune din cota sotului.
Copiii mostenesc 3/4 din cota tatalui.
Daca nunul e comun, poate face pe parteaei. Totusi, indiferent de act, fiica nu va fi complet dezmostenita, va primi rezerva succesorala.
Parerea mea e sa vedeti un avocat. Este mai usor si ieftin sa NU dezmosteneasca fiica, dandu-i rezerva, asa incat actele sa ramana in picioare. Totusi, ce anume cuprinde rezerva este la latitudinea soacrei.
In privinta apartamentului, nu stiu daca socrul avea parte din bun si daca fiica deja l-a mostenit (sau daca a acceptat succesiunea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament cristinaiasi cristinaiasi Buna seara. Am ceva nelamuriri referitoare la succesiunea unui apartament cu 3 camere din Iasi, al socrilor mei. Situatia este astfel : apartamentul cu 3 ... (vezi toată discuția)
Mostenire si cota parte. hdanny hdanny Socrul si soacra mea detin doua proprietati. Un apartament si o casa. Soacra a decedat. Socrul meu vrea sa deschida succesiunea. Sotia mea mai are o sora. ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are? ioanadaniel ioanadaniel buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema. Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii: Sotul ei avea o fata ... (vezi toată discuția)