avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract de vizionare - legal sau santaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract de vizionare - legal sau santaj

Am insotit-o pe prietena mea sa vizioneze un apartament intalnindu-ne cu un agent imobiliar. Acesta ne-a spus ca este obligatoriu sa semnam un precontract de vizionare pe care l-am semnat eu, ca insotitor. Nu am primit copie. In acest precontract de vizionare , doar eu mi-am trecut datele nu insa si prietena mea, agentul imobiliar respectiv crezandu-ne casatoriti. Si nu suntem! Asadar doar eu am semnat, eu sunt specificat acolo. Am vazut, am plecat. Dupa doua zile prietena mea cumpara apartamentul de la proprietar. Agentul imobiliar ma suna ca vrea sa-i platim comisionul. I-am zis ca nu eu sunt proprietarul, iar proprietarul (prietena mea) nu a semnat nici o intelegere sau altceva cu acesta. Agentul imobiliar ma santajeaza pe mine si prietena mea cu datul in judecata.
I-am cerut o copie dupa acel precontract de vizionare si respectivul agent imobiliar a fost foarte vehement ca nu imi arata nimic ca stiu ce am semnat. Am insistat sa mai vad precontractul de vizionare. Din nou m-a refuzat vadit iritat ca insist, ca nu imi mai arata nimic decat cand primesc citatie si eu si proprietara. Ce risc este in aceasta situatie? La ce sa ne asteptam?
Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2015
montecassino, utilizator
Sa va asteptati la Casa de piatra, in rest agentul nu are ce sa va faca, el incearca doar...
Precontractul de vizionare este semnat de agentie cu X, iar in realitate vanzarea s-a facut intre fostul proprietar cu Y, fara nici o legatura legala intre X si Y.
Daca aveati mandat de reprezentare pentru d-na Y, puteati fi responsabil pentru plata acelui comision, altfel, sarbatori fericite...
Va multumesc pentru raspuns
Insa nu agentul este cel de la care ma astept la "represalii" ci de la firma la care este angajat. Tipul este doar "deranjat" ca nu-si mai ia comisionul.
Daca in contractul de vizionare este stipulat ca trebuie sa platiti un comision, in cazul achizitionarii unui imobil prezentat de catre societatea imobiliara, si dvs. nu ati achizitionat nici un imobil, inseamna ca nu aveti ce achita. In plus, orice plata se face in baza unei facturi ori chitante, iar din cate am inteles nu au emis astfel de documente fiscale.
Prietena dvs. nu are o relatie contractuala cu societatea respectiva, astfel ca nu vad cum s-ar putea proba in instanta ca a beneficiat de un serviciu pe care mai apoi nu l-a platit (in situatia data societatea nu poate emite o factura).
Va multumesc pentru raspuns.
Daca ne da pe amandoi sau numai pe ea da in judecata (habar nu am cum ar putea face) sigur va zice ca am fost impeuna si ca l-am pacalit , el crezand ca suntem casatoriti (ne tineam de mana). De altfel asa mi-a si zis, ca nu i-am spus ca nu suntem casatoriti - ca am urmarit de la inceput sa nu platim si sa-l pacalim - ca altfel o trecea si pe ea pe hartia aia. Omul nu ne-a intrebat ce relatie avem, eram obligati sa-i prezentam "buletinele"??
Daca mai sunt pareri din partea dvs. cu experienta in astfel de conflicte cu agentii imobiliare, va rog sa scrieti.
Multumesc.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.8 din Regulament

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare lony_269 lony_269 Buna ziua, ma numesc Loredana iar problema mea este urmatoarea: am cautat in ziarul local anunturi cu apartamente de vanzare, am sunt la un anunt care m-a ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara alexandrak alexandrak Buna ziua! Doresc sa imi cumpar un imobil prin prima casa. Nu am dorit sa apelez la agentii, si am cautat eu pe internet oferte de vanzare. Am gasit un ... (vezi toată discuția)
Probleme agentii imobiliare MaraRoxana MaraRoxana Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca un agent imobiliar sa treaca in anexa doar strada si numarul strazii si sa nu precizeze nr.apartamentelor ... (vezi toată discuția)