avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare

Buna ziua, ma numesc Loredana iar problema mea este urmatoarea:
am cautat in ziarul local anunturi cu apartamente de vanzare, am sunt la un anunt care m-a interesat si imi raspunde un domn de la o agentie imobiliara si imi spune ca daca vreau sa vad apartamentul trebuie sa merg la agentie sa il iau. Am mers la agentie si acolo m-a pus sa semnez un contract de vizionare in care scrie ca trebuie sa ii platesc un comision de 2% daca voi cumpara apartamentul.:O
Intrebarea mea este urmatoarea: este legal sa imi ia comision daca eu nu l-am angajat sa imi caute apartament ci l-am sunat din ziar fara a sti ca este agentie imobiliara?
Va rog sa imi raspundeti deoarece mi-a placut foarte mult apartamentul dar nu doresc sa platesc 1000 de euro pentru ceva ce eu nu am cerut. Mi se pare corect ca, comisionul sa fie platit de cel care angajeaza firma de imobiliare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 13:52, 20 Martie 2021
Nu ati stiut ca este vorba despre o agentie imobiliara in momentul in care ati sunat la telefon.
Ati stiut ca este agentie in momentul in care ati semnat contractul.
Agentia imobiliara presteaza un serviciu care trebuie platit, daca ati beneficiat de acest serviciu .
Cadrul legal aplicabil il regasiti in O.G. nr. 21/1992:
"Art. 9 ind 5. - Contractul de intermediere imobiliara va cuprinde cel putin urmatoarele elemente:
a) datele de identificare a partilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) pretul solicitat de proprietar/pe care este dispus sa il plateasca cumparatorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) conditiile in care contractul poate fi denuntat unilateral;
f) conditiile in care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agentiei imobiliare pentru contractul ce urmeaza sa se incheie;
h) clauza de exclusivitate, in cazul in care aceasta a fost acceptata de parti;
i) precizarea situatiilor in care consumatorul datoreaza comision agentiei imobiliare;
j) drepturile si obligatiile partilor;
k) situatiile de forta majora;
l) data incheierii contractului.@
__________
@Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9 ind 6. - Contractele de intermediere imobiliara in care consumatorul are calitatea de potential cumparator vor contine, in plus fata de cele prevazute la art. 94, urmatoarele elemente:
1. caracteristicile generale ale imobilului, care pot influenta decizia de cumparare, incluzand nivelul de finisare, dimensiuni, vechime si pozitionarea fata de punctele cardinale;
2. tarifele pentru serviciile prestate.@
__________
@Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9 ind 7. - O tranzactie imobiliara se considera incheiata in momentul in care vanzatorul si cumparatorul au semnat actul de vanzare-cumparare.@ "
Buna ziua.Am si eu o intrebare legata de acest subiect.
In conditiile in care contractul de intermediere nu contine un termen de valabilitate, contractul mai este valabil(mai este legal)?
Buna seara. Readuc la viata acest topic, cu aceeasi intrebare ca cea de mai sus: ce perioada de valabilitate are un contract de intermediere pentru cumparare, incheiat cu o agentie imobiliara, daca perioada nu se specifica in contract?

Imi cer scuze ca am dat buzna in acest topic, dar am considerat ca nu merita deschiderea unui topic nou, doar pentru aceasta problema.

Multumesc anticipat.
contractele astea pot fi evitate....unele chiar au niste comisione nesimtite... acum daca nu ajungeti la o intelegere cu agentu respectiv (merita si el totusi ceva bani pt ca va ajutat) mergeti cu el la un av, in general nu sunt intocmite corect...
ca sa aveti de suferit ceva trebuie sa stie ca ati cumparat dvs si nu altcineva ap respectiv si trebuie sa castige un proces.
Problema este in felul urmator: Eu am semnat un contract de vizionare teren prin care ma oblig sa platesc 2% din valoarea contractului de vanzare cumparare (asta in cazul in care cumpar terenul ). OK, perfect de acord. Agentul, din graba, sau pentru faptul ca a uitat, nu a semnat cu vanzatorul nimic. Stia doar ca are o parcela de vanzare (alta decat cea pe care am vazut-o eu si care e trecuta in contractul semnat de mine) si am mers sa il vedem. Si acuma solicita 2% comision si din partea vanzatorului, care nu are semnat nimic pentru acel teren, ci doar pe celalalt, care e deja vandut de cateva luni. Si mai mult, contractul intre ei doi a fost semnat acum 2 ani si ceva.

Problema e ca agentul sustine ca noi nu putem bate palma fara ca vanzatorul sa achite comision si acuma vrea cu orice pret sa strice targul intre mine si vanzator, desi eu i-am zis ca sunt de acord sa ii dau cei 2% pentru care m-am obligat, si atat. Pana la urma a fost greseala lui ca nu a semnat nimic cu vanzatorul, pentru terenul ce urmeaza a fi cumparat de mine.

De aceea intrebam: acel contract semnat de vanzator - contract intermediere vanzare, nu cumparare - am gresit in celalalt post, scuze... ce termen de valabilitate poate sa aiba daca nu este specificat in el? Si pana la urma ce valoare mai poate sa aiba acel contract daca el este facut pe un alt teren (ca si contractul meu de altfel) fata de cel pe care doresc sa il cumpar in momentul de fata, chiar daca ambele terenuri au apartinut aceluiasi proprietar?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
m_3, utilizator

Alte discuții în legătură

Comision agentie imobiliara alexandrak alexandrak Buna ziua! Doresc sa imi cumpar un imobil prin prima casa. Nu am dorit sa apelez la agentii, si am cautat eu pe internet oferte de vanzare. Am gasit un ... (vezi toată discuția)
Precontract de vizionare - legal sau santaj montecassino montecassino Am insotit-o pe prietena mea sa vizioneze un apartament intalnindu-ne cu un agent imobiliar. Acesta ne-a spus ca este obligatoriu sa semnam un precontract de ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara ContSters411362 ContSters411362 Buna ziua! M-am angajat de curand consilier juridic debutant la o agentie imobiliara. In aceste momente ma confrunt cu o problema, si anume: un client a ... (vezi toată discuția)