avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Comision agentie imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Comision agentie imobiliara

Buna ziua!

M-am angajat de curand consilier juridic debutant la o agentie imobiliara. In aceste momente ma confrunt cu o problema, si anume: un client a vizionat un apartament cu unul din agentii nostri nesemnand cu acesta din urma un contract de comision/de vizionare intrucat intre acestia exista o relatie de prietenie. Acum voi povesti situatia mai pe larg ca sa ma fac cat de cat inteleasa... Dupa vizionare, clientul a corespondat cu acesta pe email in vederea cumpararii apartamentului, agentul afland mai tarziu ca tranzactia s a incheiat, intrucat fostul proprietar a anuntat acest fapt, el avand contract semnat. Ulterior au existat corespondente electronice scrise intre agent si client, clientul recunoscand ca a incheiat tranzactia fara agentie, desi cunostea plata comisionului de 2% si totusi i se facuse un comision preferential, el nefiind de bunacredinta, a dorit de la inceput ”sa sara agentia”.
Eu am trimis o notificare scrisa catre acesta, in vederea achitarii comisionului preferential stabilit verbal in prima faza a vizionarii.
Ce pot eu face mai departe? Pot inainta actiune in instanta, avand martori si inscrisuri doveditoare ale intelegerii verbale, dar nu si un contract scris?
Cel mai recent răspuns: ContSters411362 , utilizator 10:22, 14 Noiembrie 2016
În mod normal ar trebui contract.
Fiind profesionist agenția e destul de greu sa susțineți ca nu a știut ca trebuia sa semneze contractul.
Ce martori și ce înscrisuri aveți?
Legea este clara!;)

Ordonanta 21/1992 -
[ link extern ]

Art. 9^4. - În cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul va fi informat în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la:
a) preţurile practicate în piaţă pentru tipul de imobil ce urmează a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informaţiilor existente în baza de date a agenţiei imobiliare;
b) deficienţe şi alte inconveniente cunoscute de agenţia imobiliară sau pe care în mod rezonabil putea să le cunoască, incluzând surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor;
c) nivelul comisionului practicat de agenţia imobiliară;
d) situaţia juridică a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate de consumator, pentru obţinerea documentelor şi întocmirea actelor necesare încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^5. - Contractul de intermediere imobiliară va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
a) datele de identificare a părţilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) preţul solicitat de proprietar/pe care este dispus să îl plătească cumpărătorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) condiţiile în care contractul poate fi denunţat unilateral;
f) condiţiile în care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agenţiei imobiliare pentru contractul ce urmează să se încheie;
h) clauza de exclusivitate, în cazul în care aceasta a fost acceptată de părţi;
i) precizarea situaţiilor în care consumatorul datorează comision agenţiei imobiliare;
j) drepturile şi obligaţiile părţilor;
k) situaţiile de forţă majoră;
l) data încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^9. - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^10. - Nu se permite plata în avans a comisionului, parţială sau totală, decât cu acordul scris al consumatorului şi cu precizarea situaţiilor în care agenţia imobiliară este obligată să înapoieze consumatorului sumele primite în avans.

In baza prevederilor Codului Muncii puteti solicita plata comisionului de catre agentul care nu si-a indeplinit atributiile corespunzator si a prejudiciat agentia.

Art. 254. - Codul Muncii -Legea nr 53/2003
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Prieten, prieten dar branza-i pe bani!:)
Adevarat!:D Insa sefii mei insista pe faptul ca detin acele mailuri in care el admite ca stia despre plata comisionului de 2% si de faptul ca agentul i a propus un comision preferential, si desi agentia si-a adus la indeplinire obligatiile pana in ultima faza (prezentare apartament, negociere, pregatire acte), el a decis sa nu plateasca acest comision. Stia de asemenea ca vanzatorul are contract si ca si va plati comisionul, ceea ce s a si intamplat. Martori sunt agentul si vanzatorul. Exista si o filmare in apartament, de la momentul vizionarii.
In mailuri a admis si ca va plati comisionul sau doar ca stie de el?
Atata timp cat legea prevede ca nu se plateste comision daca nu este incheiat contract putea sa va trimita sute de mailuri in care sa admita ca stia de comision!
Parerea mea este ca nu veti avea sanse in instanta.
Am inteles. EL admite ca va plati si este de acord si multumeste pentru comisionul preferential. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision agentie imobiliara alexandrak alexandrak Buna ziua! Doresc sa imi cumpar un imobil prin prima casa. Nu am dorit sa apelez la agentii, si am cautat eu pe internet oferte de vanzare. Am gasit un ... (vezi toată discuția)
Comision agent imobiliar miaules miaules Buna ziua, Am vandut recent un apartament, doamna de la agentia imobiliara i-a spus cumparatoarei un pret,mie alt pret. Cu doamna cumparatoare a semnat un ... (vezi toată discuția)
Factura falsa pentru prestari servicii la inchiriere dmd21 dmd21 Buna ziua, Am vrut sa inchiriez o garsoniera in feburarie anul acesta. Am sunat la mai multe anunturi de pe net. 99% sunt agentii, care cer evident comision ... (vezi toată discuția)