Buna ziua,
Am vrut sa inchiriez o garsoniera in feburarie anul acesta. Am sunat la mai multe anunturi de pe net. 99% sunt agentii, care cer evident comision - 50% din prima chirie. nu am incotro asa ca accept sa comunic cu un astfel de agent. Initial imi zice ca anuntul pentru care am sunat nu mai este valabil chiar daca era postat cu o ora in urma si ca imi gaseste el sigur, sa ii spun ce vreau. Imi fac o mica descriere si zice ca ma cauta.
A doua zi mai sun la alte anunturi si dau tot de el imi zice ca nu m-a uitat si ca imi gaseste el, ca acum stie ce vreau. Prietena mea suna si ea in timpul liber si tot numai agentii - aceeasi poveste.
Intr-o seara o suna pe ea un agent pentru o garsoniera, zic sa mergem sa vedem poate ne place. Cand eram pe drum ma suna un agent pe mine ca mi-a gasit ce cautam si ca daca se poate sa o vedem. Zica ca da si sa imi spuna ce si unde. Constat ca e acelsi loc si aceeasi ora care i-au fost transmise si ei.
Mergem si ne vedem cu 2 agenti, probabil de la aceeasi agentie.
Ne-am amuzat, am vazut garsoniera, ne-a placut am vorbit telefonic cu prorietarul. Mentionez ca era garsoniera nemobilata si ne intelesesem sa o mobileze in weeken. Urma sa caut eu si sa ii spun pretul care se va scadea din chirie.
Am semnat un contract cadru du administratorul blocului caruia i-am dat un avans si apoi agentul mi-a cerut, cum ne-a fost vorba, partea lui. A primit jumatate din cat trebuia sa fie chiria.
A doua zi ii transmit propietarului detaliile mobilei in banii conveniti chiar de el, adica foarte avantajos, Numai ca nu a mai vrut sa cumpere, ca nu e graba ca peste 2-3 luni.
Am sunat la agent, i-am explicat situatia, nici nu a vrut sa auda, ca o sa ne intelegem noi pana la urma. Dupa mai multe disctutii si cu agentul si cu proprietarul si cu administratorul am reusit sa imi recuperez banii de avans,
Agentul nu a vrut sa imi de-a banii, ca el a prestat un serviciu si eu nu ii pot da munca inapoi. Dupa lungi discutii ulterioare am obtinut o chitanta pentru prestari servicii.
Cand am verificat firma am constatat ca este o firma falimentara din iunie 2014 si care se ocupa cu imbracaminte si incaltaminte, fara nicio legatura cu imobiliarele.
Eu avand aceasta factura ce pot face sa imi obtin banii inapoi si sa nu mai isi ia si altii teapa de la un agent care nu are nici o firma si lucreaza "la negru"?
Il anuntati doar ca veti sesiza ANAF si ca se vor ocupa cei de acolo de indivizi de teapa lui.
Daca nu ati incheiat contract cu el nici nu trebuia sa ii dati comisionul de intermediere.
Este posibil ca firma sa aiba in obiectul de activitate si intermedieri imobiliare.
Ordonanta 21/1992 -
Art. 94. - În cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul va fi informat în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la:
a) preţurile practicate în piaţă pentru tipul de imobil ce urmează a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informaţiilor existente în baza de date a agenţiei imobiliare;
b) deficienţe şi alte inconveniente cunoscute de agenţia imobiliară sau pe care în mod rezonabil putea să le cunoască, incluzând surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor;
c) nivelul comisionului practicat de agenţia imobiliară;
d) situaţia juridică a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate de consumator, pentru obţinerea documentelor şi întocmirea actelor necesare încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.
Art. 95. - Contractul de intermediere imobiliară va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
a) datele de identificare a părţilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) preţul solicitat de proprietar/pe care este dispus să îl plătească cumpărătorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) condiţiile în care contractul poate fi denunţat unilateral;
f) condiţiile în care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agenţiei imobiliare pentru contractul ce urmează să se încheie;
h) clauza de exclusivitate, în cazul în care aceasta a fost acceptată de părţi;
i) precizarea situaţiilor în care consumatorul datorează comision agenţiei imobiliare;
j) drepturile şi obligaţiile părţilor;
k) situaţiile de forţă majoră;
l) data încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.
Art. 96. - Contractele de intermediere imobiliară în care consumatorul are calitatea de potenţial cumpărător vor conţine, în plus faţă de cele prevăzute la art. 94, următoarele elemente:
1. caracteristicile generale ale imobilului, care pot influenţa decizia de cumpărare, incluzând nivelul de finisare, dimensiuni, vechime şi poziţionarea faţă de punctele cardinale;
2. tarifele pentru serviciile prestate.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.
Art. 97. - O tranzacţie imobiliară se consideră încheiată în momentul în care vânzătorul şi cumpărătorul au semnat actul de vânzare-cumpărăre.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.
Art. 98. - Contractul de intermediere imobiliară sau alte eventuale contracte accesorii încheiate între consumator şi agenţia imobiliară nu pot conţine clauze penale care să oblige consumatorul care nu îşi îndeplineşte angajamentele contractuale la plata unei sume mai mari decât onorariul pe care l-ar fi plătit în cazul încheierii tranzacţiei.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.
Art. 99. - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.
Art. 910. - Nu se permite plata în avans a comisionului, parţială sau totală, decât cu acordul scris al consumatorului şi cu precizarea situaţiilor în care agenţia imobiliară este obligată să înapoieze consumatorului sumele primite în avans.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.
Art. 911. - În baza contractului de intermediere imobiliară dintre agenţia imobiliară şi cumpărător, agenţia trebuie să asigure vizionarea imobilelor ce corespund preferinţelor consumatorului, înainte de încheierea contractului de vânzarecumpărare.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.
Salut,
Multumesc pentru raspunsul prompt.
L-am sunat iar pe agent și i-am explicat ca acea factura nu este valida fiind pe o firma cu un alt domeniu de activitate care este si falimentara din 2014. M-a luat la intrebari ce vreau eu sa obtin de fapt. Raspunsul a fost clar - banii inapoi sau o factura valabila eventual pe o firma de imobiliare sau voi face o reclamatie la Anaf. A tipat ca nu voi primi nimic si sa nu mai sun inca odata.
Am lasat mesaj unul robotel la Anaf.
Dar daca omul mi-a spus clar ca banii sunt munciti si nu am cum sa imi mai primesc inapoi si ei au mai multe firme (6-7 parca a zis) dar nici alta chitanta nu obtin, eu ce fac acum?
Multumesc anticipat.
Marius
Pentru a presta serviciul de intermediere obligatia agentului era sa incheie un contract cu dvoastra. Daca il vor cauta cei de la ANAF va fi problema lui sa explice ce-i cu firma respectiva, daca avea dreptul sa nu sa emita chitanta ptr serviciul prestat.
Deci inteleg ca ramane asa. Am lasat mesajul robotelului si de aici se ocupa ei, daca.
Sa speram ca nu mai sunt si altii inselati si sunt mai atenti inainte cu trebuia sa fiu si eu.
Multimesc frumos pentru implicare
O zi buna.
Marius
Cred ca glumiti daca sperati sa se intample ceva cu un telefon la robotel. Faceti reclamatia in scris, mergeti la ANAF si o depuneti personal sau poate fi trimisa prin posta.