avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare comision agentie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare comision agentie

Luni, 25.07 am semnat un contract de inchiriere prin intermediul unei agentii. Contractul prevede inchirierea apartamentului din septembrie. I-am cerut proprietarului sa-l inscrie la finante si s-a razgandit. Miercuri acesta m-a anuntat verbal ca el nu mai vrea sa inchirieze apartamentul. La agentie am platit un comision de 150 euro, mi s-a taiat bon si factura. Cum fac eu ca sa-mi recuperez banii de comision? Ar trebui un contract de reziliere intre mine si proprietar? Puteti sa-mi dati dvs un model? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 06:42, 29 Iulie 2016
Contractul de inchiriere a fost semnat cu proprietarul?
Erau prevazute penalitati in cazul rezilierii inainte de termen?

Ordonanta 21/1992 -
[ link extern ]

Art. 9^4. - În cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul va fi informat în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la:
a) preţurile practicate în piaţă pentru tipul de imobil ce urmează a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informaţiilor existente în baza de date a agenţiei imobiliare;
b) deficienţe şi alte inconveniente cunoscute de agenţia imobiliară sau pe care în mod rezonabil putea să le cunoască, incluzând surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor;
c) nivelul comisionului practicat de agenţia imobiliară;
d) situaţia juridică a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate de consumator, pentru obţinerea documentelor şi întocmirea actelor necesare încheierii contractului.

Art. 9^5. - Contractul de intermediere imobiliară va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
a) datele de identificare a părţilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) preţul solicitat de proprietar/pe care este dispus să îl plătească cumpărătorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) condiţiile în care contractul poate fi denunţat unilateral;
f) condiţiile în care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agenţiei imobiliare pentru contractul ce urmează să se încheie;
h) clauza de exclusivitate, în cazul în care aceasta a fost acceptată de părţi;
i) precizarea situaţiilor în care consumatorul datorează comision agenţiei imobiliare;
j) drepturile şi obligaţiile părţilor;
k) situaţiile de forţă majoră;
l) data încheierii contractului.

Art. 9^9. - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare.

Art. 9^10. - Nu se permite plata în avans a comisionului, parţială sau totală, decât cu acordul scris al consumatorului şi cu precizarea situaţiilor în care agenţia imobiliară este obligată să înapoieze consumatorului sumele primite în avans.
Contractul a fost semnat cu proprietarul in prezenta agentului imobiliar. Nu este prevazut in contract nicio clauza in caz de reziliere inainte de termen. La durata contractului- este specificat : contractul poate inceta prin acordul scris al ambelor parti., sau la cererea uneia din parti cu preavizul de 60 de zile.
Astazi am facut o declaratie scrisa prin care ambii suntem deacord sa reziliem contractul. Nu s-a semnat inca pt ca nu mi s-a restituit garantia de 150 euro. Nu stiu daca voi proceda bine semnand acesta declaratie. nu stiu cum sa procedez.

. Agentul imobiliar mi-a spus sa scriu ca nu am nicio pretentie nici de la proprietar nici de la agentie si am refuzat sa scriu acest lucru. Pentru ca eu am pretentie sa mi se restituie de la proprietar garantia de 150 e si de la agentie comisionul 150 euro.
Ce sanse am sa recuperez comisionul? Proprietarul a spus ca imi va restitui garantia.
Nu puteti recupera comisionul de la agentie deoarece nu va incadrati in prevederile art. 9^9 - 9^10, contractul a fost incheiat, agentia si-a indeplinit obligatiile.
Doar din partea proprietarului ati putea solicita o despagubire deoarece v-a fost produs un prejudiciu prin faptul ca a denuntat unilateral contractul inainte de termen.
Dar cum nu sunt prevazute penalitati pentru neexecutarea contractului nu cred ca veti obtine vreo despagubire de la proprietar.
Agentia nu are nicio implicare in declaratia de reziliere, acum totul se desfasoara intre dvs si proprietar in baza prevederilor contractului de inchiriere. Proprietarul trebuie sa va noticie cu 60 de zile ca vrea sa rezilieze contractul.

Intrebati proprietarul daca mai rezilieaza contractul daca nu mai aveti pretentia sa il inregistreze la ANAF si vedeti ce parere are. Obligatia de inregistrare la ANAF este a proprietarului si probabil nu vroia sa plateasca impozitul pe inchiriere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision agent imobiliar miaules miaules Buna ziua, Am vandut recent un apartament, doamna de la agentia imobiliara i-a spus cumparatoarei un pret,mie alt pret. Cu doamna cumparatoare a semnat un ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara alexandrak alexandrak Buna ziua! Doresc sa imi cumpar un imobil prin prima casa. Nu am dorit sa apelez la agentii, si am cautat eu pe internet oferte de vanzare. Am gasit un ... (vezi toată discuția)
Factura falsa pentru prestari servicii la inchiriere dmd21 dmd21 Buna ziua, Am vrut sa inchiriez o garsoniera in feburarie anul acesta. Am sunat la mai multe anunturi de pe net. 99% sunt agentii, care cer evident comision ... (vezi toată discuția)