avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Comision agent imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Comision agent imobiliar

Buna ziua,

Am vandut recent un apartament, doamna de la agentia imobiliara i-a spus cumparatoarei un pret,mie alt pret. Cu doamna cumparatoare a semnat un contract prin agentie,cu mine nu. S-a semnat antecontractul intr-un final,a durat ceva mai mult ,apoi contractul final. In decursul acestor doua luni,doamna de la agentie a sunat in toate partile ,chiar si la notar sa ma denigreze ,ca nu i-am dat comisionul.Chiar am gasit-o de doua ori si in scara blocului.Caz in care noi inca nici nu primisem raspuns de la banca,de la cumparatoare.
In ziua semnarii contractului final ,dansa de la agentie s-a prezentat cu o foaie care va sa zica insemna contractul, unde aparea data din ziua cu semnarea contractului si atat.
Eu consider ca trebuia sa l faca de prima data,nicidecum dupa 2 luni si fara sa l semnez eu. I-am spus ca ii voi da comisionul cand imi va aduce contractul semnat de mine. Nu ne-am inteles verbal nici sa nu faca contract si sa ii dam mai putin din comision,desi ea de asta a adus vorba prima data.
Acuma, intrebarea mea este: Neavand contract cu ea + modul cum s-a comportat ,mai ales ca nu a fost de ajutor cu nimic,mai mult a incurcat. sunt obligata sa ii onorez comisionul deoarece nici nu am contract cu dansa.?
Doamna cumparatoare mi-a spus ca i-a platit ea oricum mai mult decat e necesar,

Multumesc
Cel mai recent răspuns: miaules , utilizator 09:29, 31 Iulie 2018
Ordonanta 21/1992 -privind protecţia consumatorilor

Art. 9^4. - În cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul va fi informat în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la:
a) preţurile practicate în piaţă pentru tipul de imobil ce urmează a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informaţiilor existente în baza de date a agenţiei imobiliare;
b) deficienţe şi alte inconveniente cunoscute de agenţia imobiliară sau pe care în mod rezonabil putea să le cunoască, incluzând surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor;
c) nivelul comisionului practicat de agenţia imobiliară;
d) situaţia juridică a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate de consumator, pentru obţinerea documentelor şi întocmirea actelor necesare încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^5. - Contractul de intermediere imobiliară va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
a) datele de identificare a părţilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) preţul solicitat de proprietar/pe care este dispus să îl plătească cumpărătorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) condiţiile în care contractul poate fi denunţat unilateral;
f) condiţiile în care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agenţiei imobiliare pentru contractul ce urmează să se încheie;
h) clauza de exclusivitate, în cazul în care aceasta a fost acceptată de părţi;
i) precizarea situaţiilor în care consumatorul datorează comision agenţiei imobiliare;
j) drepturile şi obligaţiile părţilor;
k) situaţiile de forţă majoră;
l) data încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^9. - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;

b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^10. - Nu se permite plata în avans a comisionului, parţială sau totală, decât cu acordul scris al consumatorului şi cu precizarea situaţiilor în care agenţia imobiliară este obligată să înapoieze consumatorului sumele primite în avans.

Art. 9^11. - În baza contractului de intermediere imobiliară dintre agenţia imobiliară şi cumpărător, agenţia trebuie să asigure vizionarea imobilelor ce corespund preferinţelor consumatorului, înainte de încheierea contractului de vânzarecumpărare.

[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns
O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision agentie imobiliara alexandrak alexandrak Buna ziua! Doresc sa imi cumpar un imobil prin prima casa. Nu am dorit sa apelez la agentii, si am cautat eu pe internet oferte de vanzare. Am gasit un ... (vezi toată discuția)
Recuperare comision agentie utilizator86 utilizator86 Luni, 25.07 am semnat un contract de inchiriere prin intermediul unei agentii. Contractul prevede inchirierea apartamentului din septembrie. I-am cerut ... (vezi toată discuția)
Factura falsa pentru prestari servicii la inchiriere dmd21 dmd21 Buna ziua, Am vrut sa inchiriez o garsoniera in feburarie anul acesta. Am sunat la mai multe anunturi de pe net. 99% sunt agentii, care cer evident comision ... (vezi toată discuția)