avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... acte necesare pt a trece vama cu un minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

acte necesare pt a trece vama cu un minor

Buna ziua...!!! Am un copil de 4 ani si sunt divortata....detin si custodia copilului. Vrem sa plecam in vacanta in Grecia. Imi pute-ti spune ce acte imi prebuie la vama? Imi mai trebuie acordul tatalui ,dat prin notariat?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 09:57, 25 Iulie 2009
Legea nr. 248 /2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate prevede urmatoarele:

Art. 30. "(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
a) minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti sau, dupa caz, este titular al unui document de calatorie individual si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
b) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
d) minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.
(2) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau, dupa caz, declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a minorilor insotiti, numai in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;
b) in cazul in care insotitorul face dovada ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzatoare, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti.
(4) Pe langa informatiile prevazute la alin. (1) lit. d), declaratia parintilor, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal, dupa caz, trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:
a) scopul deplasarii;
b) ruta urmata pana in statul de destinatie;
c) indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.
(5) Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
(6) Organele politiei de frontiera vor permite iesirea din Romania a minorilor insotiti numai daca se constata ca se respecta informatiile prevazute la alin. (1) lit. b) si c) si la alin. (4), referitoare la insotitor, perioada deplasarii si ruta care trebuie urmata, iar in situatiile prevazute la alin. (3), daca se constata ca ruta aleasa pentru deplasare si momentul prezentarii la iesirea din tara se justifica in raport cu destinatia, respectiv cu perioada deplasarii.
(7) Declaratiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului."

Stimata doamna , intrucat dvs aveti hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului , puteti linistita sa va faceti bagajele , sa luati pasapoartele si hotararea cu dvs si sa mergeti unde doriti!
VACANTA PLACUTA!
B-)
Va multumesc...! Mi-ati dat o veste foarte buna...! Va doresc si dv. o vara placuta...=D>
In cazul in care copilul v-a fost incredintat prin hotarare judecataoreasca definitiva si irevocabila, nu mai este nevoie de acordul expres al tatalui pentru a parasi tara. Va trebuie pasapaort pentru copil, pt d-voastra pasaport sau act de identitate (daca circulati in UE), hotararea judecatoreasca de incredintare minor .....si bagajele (sa nu uitati si banii ;))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire cu minor in italia simo flores simo flores Buna seara!Am o intrebare:Minorul incredintat prin hotarare definitiva si irevocabila mamei poate iesi din tara cu destinatia Italia impreuna cu aceasta fara a ... (vezi toată discuția)
Ce acte am nevoie pentru a o scoate pe fiica mea din tara? mikysad mikysad buna seara, ma numesc mihaela, am 27 ani si o fetita de 4 anisori. sunt divortata de tatal fetitei de 2 ani si am custodie exclusiva prin hotarare definitiva ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara doar cu mama, fara tata dianabab dianabab Am o fetita de un an pe care o cresc singura, este pe numele meu si in costudia mea in urma procesului cu tatal acesteia.Intrebarea mea este daca pot s-o scot ... (vezi toată discuția)