avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... nu mai exista numele la primarie - nu imi pot face ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

nu mai exista numele la primarie - nu imi pot face certificat sau C.I.

Am o ruda apropiata cu urmatoarea problema:
in '80 cand sa nascut ia fost dat prenumele "Florinel" si i sa eliberat certificat de nastere cu prenumele "Florinel" apoi cum a fost si normal, toate actele (carte identitate, diplome incluzand facultate, carte de munca) iau fost eliberate cu prenumele "Florinel". Si cand sa casatorit i sa eliberat certificatul de casatorie tot pe "Florinel".

A urmat apoi un divort si de aici si toate problemele. Sotia lui a parasit domiciliul conjugal, a plecat cu toate actele si nu stim ce a facut cu ele, intr-o scurta conversatie cu parintii ei am aflat ca nu le mai are, probabil le-a aruncat. Divortul sa incheiat in lipsa ei iar sentinta definitiva este tot cu prenumele "Florinel". Au fost declarate nule actele respective intr-un ziar asa cum la sfatuit avocatul (certificatul lui de nastere, de casatorie, diplome, cele cu care plecase sotia lui).
A urmat apoi sa isi faca din nou actele de la capat, dar supriza cei de la primaria din orasul unde sa nascut zice ca nu il cheama "Florinel" ci "Florin", desi este acelasi CNP. SI drept urmare i sa eliberat un nou certificat de nastere cu prenumele "Florin", deci acum, dupa 30 de ani nu il mai cheama Florinel , ci Florin.
Problema este ca pentru a isi face buletin trebuie sa mearga cu acest certificat cu "Florin" si cu sentinta cu "Florinel" care nu este tot una ( cand sa casatorit si-a schimbat si numele, astfel ca din M. Florinel, dupa casatorie il chema M.I. Florinel, si acum trebuie sa revina la M.Florinel, din cauza ca nu mai e casatorit cu acea femeie, urmand a se casatori cu altcineva cu care are acum un copil).
Problema este pana la urma ca omul nu are acte de 4-5 luni , deoarece primaria nu vrea sa recunoasca acel prenume, si de aici au aparut si tot felul de probleme, timp pierdut, bani pierduti , etc etc. Omul este medic si a pierdut si job-uri mai bune din lipsa actelor, nu poate deschide un srl, nimic. E absolut aiurea sa nu ai identitate la 30 de ani, din cauza unei primarii.

Cineva ne sfatuieste sa dam in judecata primaria si sa cerem recunoasterea prenumelui si daune morale.

Va rugam sa ne ajutati cu niste sfaturi in aceasta problema incurcata.

Va multumim!
Cel mai recent răspuns: elmauss , utilizator 18:31, 27 Iulie 2009
Acel cineva care v-a sfatuit sa dati in judecata primaria -Oficiul de stare civila v-a sfatuit foarte bine.Nu inteleg ce mai asteptati?
Ar mai fi o solutie ..schimbarea numelui pe cale administrativa ...presupune plata unei taxe si gata ..redevine Florinel!
Acte necesare
•certificatul de nastere al solicitantului + doua copii xerox-legalizate;
•certificatul de casatorie + doua copii xerox legalizate, daca persoana este sau a fost casatorita;
•certificatul de nastere al sotului sau sotiei (daca si acesta schimba numele de familie) + doua copii xerox- legalizata;
•certificatul de nastere al copilului minor si doua copii xerox – legalizate, când solicitantul cere schimbarea numelui de familie si are si copii minori;
NOTA: schimbarea numelui de familie sau a prenumelui produce din oficiu efecte si in
actul de nastere al copilului minor la rubrica numele de familie si prenumele
parintelui in cauza.
•declaratia consimtamânt data în forma autentica ,legalizata , a celuilalt parinte când se cere schimbarea numelui sau a prenumelui unui copil minor
•declaratie consimtamânt din partea sotului când celalalt sot cere schimbarea numelui de familie comun – legalizata;
•certificatul de deces al sotului + o copie xerox legalizata, când se cere schimbarea nume lui de familie dobândit prin casatorie si sotul este decedat;
•sentinta de divort, ramasa definitiva, pentru persoanele care solicita aprobarea schimbarii numelui dobândit prin casatorie si pe care l-au pastrat si dupa desfacerea acesteia sau care cer schimbarea numelui de familie pentru un minor nascut dintr-o casatorie desfacuta prin divort;
•memoriu motivat, în care se expune temeinicia motivelor invocate în solicitarea aprobarii schimbarii numelui sau a prenumelui;
•un exemplar din Monitorul Oficial al României în care s-a publicat cererea de schimbare a numelui de familie sau a prenumelui;
•orice alte acte sau documente pe care solicitantul considera ca pot fi invocate în sustinerea cererii sale;
•cazier judiciar, eliberat de Politie si certificat de cazier fiscal privind pe solicitant, eliberat de Directia de Finante Publice
•un timbru fiscal în valoare de 1 leu, pentru fiecare cerere;
Daca nu mai are nici un act ....cred ca poate gasi copii legalizate dupa actele respective la dosarul de la facultate.
Si, de asemenea, la oficiul starii civile unde s-a oficializat casatoria trebuie sa existe copii de pe actele de identitate.
In baza acestor acte , dati in judecata Primaria respectiva.
Multumim pentru sfaturi.:luck:
Se poate cere daune morale pentru problema expusa ? ( 4-5 luni fara acte=pierdut timp,bani,contracte)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume de familie camiy23 camiy23 Buna, As dori sa imi schimb numele de familie. Prin casatorie nu mi-am schimbat numele de familie deoarece am avut niste probleme personale. As vrea sa va ... (vezi toată discuția)
Schimbare prenume anamihai anamihai Buna ziua.. Am si eu o intrebare daca ma poate lamuri cineva ce acte trebuiesc si cum se procedeaza pentru schimbarea prenumelui copilului minor.... va ... (vezi toată discuția)
Schimbare prenume geo45 geo45 buna ziua...as dori sa-mi schimb prenumele dar nu stiu cum sa incep...cum pot sa iau extrasul din monitorul oficial?si de unde anume?va multumesc (vezi toată discuția)