avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii obligatii legate de deducerile personale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

obligatii legate de deducerile personale

Punctul 103 din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal stabileste ca, "[d]aca la un contribuabil intervine o schimbare care are influenta asupra nivelului reprezentand deducerea personala acordata si aceasta schimbare duce la diminuarea deducerii personale, contribuabilul este obligat sa instiinteze platitorul de venituri din salarii in termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs evenimentul care a generat modificarea, astfel incat angajatorul/platitorul sa reconsidere nivelul deducerii incepand cu luna urmatoare celei in care s-a produs evenimentul."

Am doua intrebari:

1. Ce se intimpla in cazul in care contribuabilul nu respecta aceasta obligatie? Sa presupunem ca sotii divorteaza, contribuabilul intretinindu-si sotul/sotia, sau ca dispare legatura juridica dintre copilul minor si contribuabil, sau ca persoana intretinuta incepe sa aiba un venit mai mare de 250 RON - iar contribuabilul nu anunta aceasta schimbare in termen de 15 zile. Pateste ceva?

2. Daca un functionar intocmeste fisa fiscala a unui contribuabil care nu respecta obligatia stabilita la punctul 103, poate fi acuzat de fals intelectual?
Cel mai recent răspuns: serena82 , utilizator 08:25, 16 Septembrie 2009
1.Contribuabilul va achita diferentele banesti rezultate din deducerile necuvenite si va răspunde contraventional sau penal dupa caz.
2.Functionarul nu poate fi acuzat de fals intelectual decat daca a intocmit documentul respectiv cu constiinta si vointa de a savarsi un fals. Dupa cum ati aratat, pct.103 din Normele metod. de aplicare a Codului fiscal precizeaza expres obligatia contribuabilului de a instiinta platitorul de venituri din salarii asupra modificarilor care ar antrena diminuarea nivelului deducerii personale. Platitorul de venituri nu este obligat sa cunoasca situatia fiecarui angajat.

Pentru a preveni astfel de situatii, este recomandabil ca, cel putin o data pe an daca nu semestrial, sa cereti salariatilor recatualizarea declaratiilor si a documentelor cu privire la deducerile personale.
Multumesc frumos. Inclusiv pentru sugestie - e binevenita. Mai am doar o singura intrebare: in ce caz contribuabilul va raspunde penal?

Later edit. Ah, si inca o intrebare. Daca functionarul care se ocupa cu fisele fiscale nu a fost suficient de atent pentru a cere reactualizarea cel putin o data pe an a declaratiilor si a documentelor, poate risca sa fie acuzat de neglijenta in serviciu?
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2009
sorincu, utilizator
Atata timp cat contribuabilul nu a anuntat angajatorul, nu aveti nicio raspundere. Doar el raspunde.
Va recomand sa inserati in declaratia contribuabilului, obligatia ca salariatul sa anunte societatea in termen de 30 de zile calendaristice orice modificare care intervine, in caz contrar va suporta consecintele.
Cu aceasta ocazie angajatorul este acoperit si pentru eventuale reclamatii din partea salariatului.
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
Pentru o persoana casatorita si fara copii, ce procent are deducerea personala la calculul impozitului?

Alte discuții în legătură

Deducere personala magyari katalin magyari katalin in cazul in care un angajat al statului, nu a declarat ca are in intretinere un copil din 2008, si il declara in 2010, angajatorul este obligat sa ii plateasca ... (vezi toată discuția)
Persoane in intretinere Dinush Dinush Care sunt demersurile pentru a trece anumite pers in intretinere? Copil minor si sotie care nu lucreaza. Certificat de nastere si declaratie este ok? (vezi toată discuția)