avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii - Repausul săptămânal (Cum se acorda?)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii - Repausul săptămânal (Cum se acorda?)

In temeiul art. 137 Codul muncii - Repausul săptămânal se acorda conform alin.1 in 2 zile consecutive, de regula sambata si duminica.

In alin. 2 se specifica ca repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Ma intereseaza daca in acest caz se mai aplica regula de la alin. 1 si zilele libere sunt OBLIGATORIU consecutive, sau pot fi acordate aleatoriu (de ex: luni si joi, miercuri si vineri, etc.)?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:03, 25 Decembrie 2015
Codul Muncii
Art. 137
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, indiferent daca este acordat si in alte zile ale saptamanii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Multumesc mult pentru raspuns.

Deci pe baza acestui articol as putea solicita demisia la zi si face o reclamatie la ITM, avand in vedere ca de ani de zile in decursul unei luni calendaristice, zilele libere sunt acordate neconsecutiv la interval de 2-4 zile intre ele, si in cazuri bune se acorda 2 weekenduri libere pe luna. Am reclamat deja acest aspect la conducere si mi s-a spus ca zilele libere sunt acordate in alte zile conform aliniatului 2 din articolul respectiv, evitand in mod evident partea legata de cele 48 ore consecutive.

As aprecia sfatul dumneavoastra in acest caz.
Nerespectarea legislatiei muncii de catre angajator va indreptateste sa sesizati ITM- ul / Inspectia Muncii.

Incalcarea de catre angajator a obligatiilor asumate prin contractul individual de munca da posibilitatea, potrivit art.81 alin.8 C.mun., sa se demisioneze fara preaviz.
Multumesc pentru raspuns. Deci incalcarea acelui articol nu-mi da dreptul sa demisionez fara preaviz?
In opinia mea, numai neacordarea repausului saptamanal va da posibilitatea de a demisiona fara preaviz.

Acordarea neconforma cu legea nu este motiv de demisie fara preaviz.

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare. dorinbucin dorinbucin Daca lucrez in ture. Adica 12 ore cu 48 ore,adica o zi cu o zi ca in popor nu pot beneficia de plata dubla sambata si duminica,plus 12 ore libere pt o zi in ... (vezi toată discuția)
Demisie - zile co si libere neefectuate dana.tim dana.tim Buna ziua, as dori sa stiu in cazul unei demisii ce se intampla cu zilele de CO si libere neefectuate (pot fi scazute din perioada de preaviz) ? Si ... (vezi toată discuția)
Codul muncii peujen peujen lucrez la o firma la care se lucreaza sambata,cu noul cod al muncii conform noilor reglementari repausul saptamanal trebuie sa fie de 48 de ore consecutiv de ... (vezi toată discuția)