avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incetare de drept a CIM fara dreptul la indemnizatia ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incetare de drept a CIM fara dreptul la indemnizatia de somaj, nelamurire

Am fost concediat in baza Legii 1/2011. Am functionat pe post de asistent universitar si nu aveam doctoratul. Precizez ca in momentul aparitiei legii respective eram exmatriculat de la doctorat (depasisem termenul de sustinere) si nu ma puteam inscrie la alt doctorat din doua motive:
1. Sunt mai in varsta (absolvent din anul 1983) si desi am studii superioare de lunga durata, acestea sunt echivalate in prezent doar cu licenta, nu cu licenta + masterat. Pentru inscrierea la doctorat trebuia sa ai si diploma de masterat.
2. Puteam sa ma inscriu doar la doctorat cu taxa (4000 ron/an) si nu aveam bani suficienti.

Pe decizia de desfacere a contractului de munca se precizeaza ca este vorba de incetare de drept a CIM, in baza Legii 1/2011. Nu este trecuta vreo referire la Codul Muncii (articolul, litera). Mai precizez ca in REVISAL este trecut ca aveam contract de munca pe durata nedeterminata, desi dupa aparitia Legii 1/2011 am fost obligat de Univesitate sa semnez un nou contract de munca, pe durata determinata. Mi s-a explicat ca rectorul s-a opus si nu a vrut sa ne treaca pe contracte pe durata determinata (ce am semnat, nu s-a aplicat).
Am constatat ca mi s-a respins dosarul depus la AJOFM pentru acordarea indemnizatiei de somaj.

In aceste conditii, am dreptul sa primesc ajutorul de somaj ?
As putea sa beneficiez de prevederile din Codul Muncii, de la Art. 56 lit.g, sau de la Art. 61 lit. d ? Se poate considera "motiv imputabil" faptul ca nu nu mai puteam sa-mi dau doctoratul in cei patru ani de la aparitia legii pana la punerea in practica a intreruperii CIM ?
In raspunsul dat de Ministerul Muncii se spune: "...consideram ca motiv imputabil angajatului situatia prevazuta la art. 362 (2) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece a existat o dispozitie tranzitorie de aplicare a acestei legi, respectiv s-a acordat o perioada de 4 ani persoanelor care nu au obtinut diploma de doctor, sa o poata dobandi".

Dar in Legea 1/2011 nu se specifica nimic in legatura cu motivele imputabile si cu neacordarea indemnizatiei de somaj. In privinta asta nu se aplica Codul Muncii ?
Eu interpretez ce scrie in Legea 1/2011, ca pe o interzicere a ocuparii unui post didactic in invatamantul superior de catre cei fara doctorat, incepand cu data de 1.10.2015. Adica se intra sub incidenta Art.56 lit.g din Codul Muncii.

Va multumesc pentru atentia acordata. Doresc un raspuns cat mai detaliat.
Cel mai recent răspuns: Oana_Pascu , utilizator 07:07, 6 Ianuarie 2016
Se poate considera un motiv imputabil dvs. o astfel de situatie.

Intr-adevar, vidul legislativ existent a lasat loc de interpretari.

In acesta situatie , nu se poate beneficia de indemnizatia de somaj deoarece temeiul de drept al incetarii raportului de munca - mentionat in decizia de incetare a c.i.m. - nu se incadreaza in articolele mentionate de art.5 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă , si anume :

Art.5
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

c) încetarea de drept a raportului de muncă al asistentului personal al persoanei cu handicap grav în cazul decesului persoanei cu handicap grav, în temeiul art. 39 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările ulterioare;
d) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 98 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia cazului în care funcţionarul public nu mai îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 54 lit. a) din aceeaşi lege;
e) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 98 alin. (1) lit. e) şi h) şi art. 99 alin. (1) din Legea nr. 188/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
f) încetarea contractului soldaţilor şi gradaţilor voluntari angajaţi pe bază de contract când sunt clasaţi «inapt pentru serviciu militar» sau «apt limitat» de către comisiile de expertiză medico-militară;
g) încetarea contractului soldaţilor şi gradaţilor voluntari angajaţi pe bază de contract, pentru motive sau nevoi ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor;
h) încetarea contractului soldaţilor şi gradaţilor voluntari angajaţi pe bază de contract care nu mai îndeplinesc condiţiile specifice, stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale, respectiv al ministrului administraţiei şi internelor, pentru ocuparea funcţiei;
i) încetarea contractului soldaţilor şi gradaţilor voluntari angajaţi pe bază de contract ca urmare a retragerii avizului de securitate specific clasei sau nivelului de secretizare a informaţiilor la care urmează să aibă acces de către autorităţile competente;
j) încetarea contractului soldaţilor şi gradaţilor voluntari la expirarea termenului contractului, în situaţia în care nu sunt posibilităţi de reînnoire, din cauza reducerii funcţiilor ca urmare a desfiinţării, restructurării sau a dislocării unităţii, precum şi în situaţia în care una dintre părţi nu mai optează pentru reînnoirea contractului;
k) încetarea contractului soldaţilor şi gradaţilor voluntari la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, stabilită prin ordin al ministrului apărării naţionale

Puteti solicita si un punct de vedere pentru aceasta situatie la ANOFM - Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, email: anofm@anofm.ro
Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu inteleg de ce spuneti ca nu am dreptul la ajutor de somaj. Dupa logica mea, ma pot incadra la Art.56 lit.g din Codul Muncii, sau la art.61 lit.d, poate si la Art.56. lit. i .

[ link extern ]

Art. 56. [cazurile incetarii de drept a contractului individual de munca]
..........................................................................................................................
g) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a
avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;
...........................................................................................................................

[ link extern ] /

"Conform art. 61 lit d, angajatorul poate dispune concedierea “in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat”. In acest caz, concedierea salariatului nu se intemeiaza pe culpa sa, fiind exclusa savarsirea de abateri disciplinare. Acest articol se refera la necorespunderea profesionala ivita pe parcursul executarii contractului, concretizata prin urmatoarele:
-salariatului i s-a redus in timp fizic sau/si intelectual, capacitatea de munca si nu mai face fata obligatiilor sale de serviciu
-a intrat in vigoare un act normativ care pretinde conditii de studii superioare celor pe care le detine salariatul"

Situatia asta, cu lipsa diplomei de doctorat, nu este echivalenta cu situatiile prezentate ?

Incetarea de drept a contractului de munca, conform Legii 1/2011, nu trimite la unul din cele doua articole din Codul Muncii ? Daca in Legea 1/2011 nu se spune nimic, legat de "motive imputabile" si de dreptul la ajutor de somaj, nu e normal sa se apeleze la legea generala, la Codul Muncii ? Nu era obligatoriu ca pe decizia de incetare sa se precizeze articolul si litera din Codul Muncii in baza carora se actioneaza ? Daca in Legea 1/2011 se precizeaza doar ca, "contractul de munca inceteaza de drept", fara vreo precizare in legatura cu motivele imputabile si cu indemnizatia de somaj, nu era logic sa se aplice prevederile din Codul Muncii ?

Si daca eu nu aveam cum sa ma mai inscriu la un alt doctorat (am explicat de ce), dupa aparitia Legii 1/2011, atunci de ce se considera "motiv imputabil" ? Si de ce se considera motiv imputabil daca nu te-a dus mintea sa faci un doctorat ? Astia, mai debili, nu au dreptul la ajutor de somaj ? Unii si-au ales neinspirat tema de doctorat (le-a fost impusa de conducatorul de doctorat), altii s-au blocat pentru ca nu aveau fondurile necesare si aparatura de laborator, conducatorul la doctorat nu i-a ajutat cu nimic, etc.

Eu am pregatire tehnico-stiintifica, asa ca am logica altfel decat juristii.
Va rog sa-mi indicati detaliat, punct cu punct, unde gresesc.
Va multumesc anticitat pentru ajutorul acordat.
1. In decizia de incetare a contractului individual de munca (CIM) trebuie precizat articolul din Codul muncii care corespunde situatiei concrete de incetare a CIM al dvs.

2. Nu este suficienta doar precizarea "incetare de drept a CIM, in baza Legii 1/2011" ci ea trebuie coroborata cu un articole din Codul muncii.

3. - Dvs. nu gresiti, consider ca aveti dreptul la indemnizatie de somaj, cu conditia ca in decizia de incetare a CIM sa fie specificat articolul din Codul muncii in baza caruia inceteaza CIM.
- Parerea mea este ca va incadrati la art. 61, lit. d) din Codul muncii.
Va multumesc pentru acest raspuns.
Sper sa gandeasca asa si judecatorii, la un eventual proces. Dar daca pe decizia de incetare a CIM nu e nimic altceva, decat referirea la Legea 1/2011, inseamna ca acea decizie este nula din punct de vedere legal ? O decizie de incetare a CIM se poate intocmi numai pe baza unor legi speciale, sarind peste prevederile din codul Muncii ?

[ link extern ]

Art. 1
(1) Prezentul cod reglementează domeniul raporturilor de muncă, modul în care se
efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă, precum şi
jurisdicţia muncii.

(2) Prezentul cod se aplică şi raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, numai în
măsura în care acestea nu conţin dispoziţii specifice derogatorii.

Daca in legea speciala (Legea 1/2011) nu se spune nimic despre "motive imputabile", ci doar se face referire la "incetarea de drept a CIM", inseamna ca raspunsul dat de la Ministerul Muncii, ca,
"...consideram ca motiv imputabil angajatului situatia prevazuta la art. 362 (2) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece a existat o dispozitie tranzitorie de aplicare a acestei legi, respectiv s-a acordat o perioada de 4 ani persoanelor care nu au obtinut diploma de doctor, sa o poata dobandi", este eronat ?
Situatia descrisa de dvs nu are cum sa se incadreze la art.61 lit.d C.mun., deoarece in cazul dvs nu poate fi vorba despre asa ceva.

Cum va decide angajatorul ca nu corespundeti profesional ? Lipsa diplomei respective nu echivaleaza cu necorespunderea profesionala.
Cel mult va puteti incadra la art.56 lit.g C.mun.

Daca ati fi citit mai bine raspunsul oferit anterior, ati fi observat ca acesta a fost dat prin prisma textului de lege care prevede articolele in baza caruia se poate beneficia de somaj, chiar daca nu am pregatire tehnico-stintifica.

Orice lege speciala se completeaza cu legea generala. Prin urmare, legea 76/2002 trebuia completata si cu aceste texte de lege sau legea nr.1/2011 trebuia sa faca o mentiune derogatorie de la legea somajului.

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj Dora1961 Dora1961 As dori sa un raspuns la urmatoarea situatie referitoare la asistentii universitari. Hotararea Guvernului de acum doua zile, de prelungire a activitatii ... (vezi toată discuția)
Somaj mirelanicola.72 mirelanicola.72 Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca un salariat caruia ii inceteaza raporturile de munca cu angajatorul in virtutea art.55 lit.B din codul muncii, poate ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor de somaj anastasiaanastasia anastasiaanastasia Buna ziua. In ce conditii de incetare a Contarctului Individual de Munca se acorda ajutorul de somaj? As dori sa stiu daca ajutorul de somaj se acorda numai ... (vezi toată discuția)