avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Schimb de bani la magazin, greseala vanzatoare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Schimb de bani la magazin, greseala vanzatoare

Una din colegele de la munca (un magazin alimentar de cartier) s-a oferi sa ajute un client care dorea sa schimbe bani (in jur de 900 de lei) insa intr-un moment de neatentie, a "reusit" sa-i dea acestuia banii schimbati pana la suma de 2000 de lei si nici nu a sesizat greseala pana la sfarsitul zilei cand am verificat camerele de filmat. Exista vreun temei legal la care poate apela pentru a recupera banii? Clientul nu este unul din cei care vin in mod obisnuit la magazin, dar exista o inregistrare video cu el. Nu s-a intors, nu stim cine este. Se poate face o plangere la politie in acest sens? Sau ramane doar sa puna banii si sa planga ea?
Poate sa depună plângere pt însușirea bunului găsit. Asta e fapta ăluia.
Fata de societate însă, ea e cea răspunzătoare.
Depuneti plangere la politie ptr. infractiunea mai sus mentionata, daca politia identifica persoana se vor recupera banii, in mod normal, respectivul ar fi trebuit sa se intoarca sa inapoieze banii insusiti pe nedrept din eroarea vanzatoarei, dar ce mai este normal in ziua de azi...acum se poate alege cu dosar penal.
Nu pare sa fie vorba de însușirea bunului găsit în penal ci mai degrabă o îmbogățire fără justa cauza.

O astfel de greșeală poate naște semne de întrebare dacă nu e vorba de o înțelegere intre ei.
Politia în acest sens ar putea face cercetări.
M-am gandit si eu la o eventuala intelegere intre ei, dar am exclus aceasta posibilitatea avand in vedere descrierea utilizatoarei.
Daca cititi continutul normei de incriminare o sa intelegeti ca despre aceasta infractiune poate fi vorba.

ART. 243
Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Sa inteleg ca dvs considerati ca daca la respectiva persoana a ajuns din eroarea vanzatoarei suma de bani si acesta si-o insuseste pe nedrept, cunoscandu-i provenienta, nu savarseste infractiune mai sus mentionata?

Alte discuții în legătură

Reprezinta infractiune? adelle01 adelle01 Buna ziua,am dat din gresala unui client suma de 500 euro in loc de 500 ron.mentionez ca sunt casiera la o banca.Pot recupera banii si ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)
Insusire de bani necuveniti sau nu? stefana123 stefana123 Buna seara! Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema...clientul x se prezinta la casieria unei banci pt. a depune o suma de bani in contul personal. ... (vezi toată discuția)
Caz penal sau nu ? papoyashu papoyashu Buna ziua, acum 2 zile am fost la o casa de schimb valutar sa schimb o hartie de 100 de euro in 2 hartii de 50.Stand la casa cu mai multi bani in mana si ... (vezi toată discuția)