avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datornici cu rea intentie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datornici cu rea intentie

unii membrii ai asociatiei de locatari, instigati de un individ, profita de o portita a legii si, voit sau nu, pun asociatia in situatia de a plati restante.
in fapt, tre sa platim facturile catre apanova si radet in termen de 30 de zile de la afisare liste intretinere, altfel v-om plati restante.
legea insa nu da voie asociatiei sa ia masuri asupra locatarilor decat daca in termen de 50 zile acestia nu platesc intretinerea.
asadar, la sfatul amicului lor acestia platesc abia incepand cu a 40-a zi..

intrebare: exista vre-un mod prin care sa ii putem constrange pe acei rau-platnici sa nu mai saboteze asociatia?
ma gandesc ca tre sa existe o lege care sa ii pedepseasca pe cei care in mod rau-voit saboteaza intreaga asociatie punand-o in imposibilitate de plata uzand de aceste portite ale legii..

ps: ma gandesc ca ar trebui sa aduca o adeverinta de la servici prin care sa arate ca nu primesc bani in cele 30 de zile de la afisare liste.. dar nu are drept asociatia sa faca asta.. deci? cum ii putem da in judecata pe cei rau-voitori?

pps: legea 230/2007 nu prea ma ajuta ( adica eu tre sa platesc in 30 de zile iar ei imi spun ca tre sa stea lista 20 de zile si abia dupa acele 20 de zile ei daca nu platesc in alte 30, le pot pune penalitati de 0,2% ) :(
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2015
Badeaic, utilizator
Cel mai recent răspuns: Badeaic , utilizator 16:08, 4 Ianuarie 2016
De dat in judecata asociatia ii poate da numai daca o suma nu este achitata mai mult de 90 zile, asa incat ei, cu plata la 40 - 50 zile, nu se incadreaza.

La ApaNova si RADET se pot plati facturile fara penalizari timp de 45 zile de la emitere.

Asociatia trebuie sa aiba un fond de rulment tocmai pentru a putea plati facturile in timp util si apoi recuperat din incasari. Daca cativa vecini platesc ceva mai tarziu, iar fondul de rulment este suficient si administratorul isi face treaba, platind fara intarziere, atunci nu exista motiv de ingrijorare.
Badeaic a scris:
...legea insa nu da voie asociatiei sa ia masuri asupra locatarilor decat daca in termen de 50 zile acestia nu platesc intretinerea.

Studiati un pic mai atent legislatia si o sa aflati ca:
- asociatia de proprietari, prin comitetul executiv, poate sa adopte un sistem propriu de penalizari
- in acesta puteti stabili ca termen scadent maxim 20 de zile de la afisare ceea ce inseamna ca puteti stabili scadenta dupa 1-2-9...20 de zile.
- nu va obliga nimeni sa stabiliti scadenta dupa 20 de zile de la afisarea listei
Stabiliti scadenta dupa una zi de la afisare iar in ziua a 31-a aplicati penalizari pana la maxim 0,2% pentru fiecare zi de intarziere adica dupa una zi de la afisare .
Daca plateste pana in a 31-a zi nu o sa-i aplicati penalizari dar daca achita in ziua a 32-a, de exemplu o sa-i salculati penalizari pentru 30 de zile.
Daca aveti si fond de rulment combinat cu aplicarea penalizarilor asa cum am explicat, sigur o sa aveti bani pentru a achita furnizorii in 30-40 de zile de la primirea facturilor.
Vedeti si data afisarii listelor. Daca primiti facturile, de exemplu, pana in 10 ale lunii, afisati imediat in doua zile listele si nu dupa 20 de zile de la primirea facturilor. Afisand listele pe 12 ale lunii, au termen de plata pe 13 si pot plati fara penalizari pana pe 13 luna urmatoare. Din 10 luna asta pana in 13 luna urmatoarea trec 33 de zile timp in care marea majoritate vor plati iar asociatia mai are inca 10-12 zile la dispozitie sa achite factura fara penalizari. Iar daca unii vor intazia, vor suporta penalizari.
Daca au un fond de rulment acoperitor cum sa-i penalizezi?
@mira55

Fondul de rulment este pentru a plati tocmai facturile nepuse inca pe liste. Daca se consuma aceast fond de rulment, cum mai e acoperita o restanta? Cu ce?

Iar in Legea 230/2007 se spune:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.

Vedeti ceva pomenit de fondul de rulment?
Poate au fond de rulment care sa le acopere cheltuielile pe doua luni.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Decembrie 2015
mira55, utilizator

Alte discuții în legătură

Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere Koruneru Koruneru In cazul in care un locatar nu achita fondul de rulment, sau fondul de rulment acopera partial valoarea intretinerii si are mai multe luni restante, de cand se ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizare neplata cote intretinere stef55 stef55 Buna ziua, Am o nelamurire la modul de calcul al penalitatilor restantierilor unde locuiesc. S-a hatarat in Adunarea Generala ca celor restantieri sa li se ... (vezi toată discuția)