avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... intrebare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

intrebare

Am platit unei societati o suma de bani in avans reprezentand contravaloarea unei chirii pentru un teren pe care urma sa fac un contract de inchiriere,
Dupa ce am platit, societatea nu a mai incheiat contractul de inchiriere cu mine si nici nu mai doreste sa imi restituie suma de bani platita ca avans. Am notificat societatea cu privire la restituirea sumei de bani.
Suma de bani a fost platita pe baza unei facturi emisa de aceasta societate in cuprinsul careia scrie .. c/v chirie lunile iulie august 2008.
Care este temeiul juridic pentru a solicita restituirea banilor?
Cel mai recent răspuns: ContSters97324 , utilizator 12:47, 29 Iulie 2009
art. 992 C.civ., imbogatirea fara justa cauza
Am intrebat pe cineva si mi-a spus ca trebuie sa nu ai o actiune directa .. in pretentii -zicea ca se cheama - ca sa pot sa utilizez ca temei 992 c.civ.
E adevarat ?
da, nu trebuie sa ai o actiune directa.

dar in acest caz, nu se mai pune problema unei actiuni izvorate dintr-un contract, de vreme ce contractul nu s-a mai perfectionat.
Asa se pare ca stau lucrurile.
Ma intreb daca ar merge o actiune intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza. Aceasta deoarece una din conditiile promovarii unei asemenea actiuni este buna-credinta a imbogatitului. Or, in cazul de fata suntem in prezenta unei fapte ilicite a acestuia. De aceea, cred ca despagubirile se pot acorda numai in temeiul raspunderii civile delictuale.
De altfel, raspunderea pentru prejudicii cauzate in faza precontractuala este o raspundere delictuala.

Alte discuții în legătură

Daune morale pentru imbogatire fara justa cauza ? proces_ro proces_ro As putea cere daune morale de la o persoana care si-a imbogatit necuvenit patrimoniul cu o suma de 13.000 eur prin folosirea casei mele? Acesta a avut o ... (vezi toată discuția)
Restituire avans Laurentiu Dacian Laurentiu Dacian Buna ziua. As vrea si eu sa intreb daca are cineva vreo parere in legatura cu urmatoarea situatie: Urmare lansarii unei comenzi pentru livrarea unui echipament ... (vezi toată discuția)
Credit- fidejusor ContSters22096 ContSters22096 sotii a si b au contractat un credit de la o banca. pentru incheierea contractului a fost necesara si aducerea unui fidejusor (c). in acelasi timp, ... (vezi toată discuția)