Am platit unei societati o suma de bani in avans reprezentand contravaloarea unei chirii pentru un teren pe care urma sa fac un contract de inchiriere,
Dupa ce am platit, societatea nu a mai incheiat contractul de inchiriere cu mine si nici nu mai doreste sa imi restituie suma de bani platita ca avans. Am notificat societatea cu privire la restituirea sumei de bani.
Suma de bani a fost platita pe baza unei facturi emisa de aceasta societate in cuprinsul careia scrie .. c/v chirie lunile iulie august 2008.
Care este temeiul juridic pentru a solicita restituirea banilor?
Am intrebat pe cineva si mi-a spus ca trebuie sa nu ai o actiune directa .. in pretentii -zicea ca se cheama - ca sa pot sa utilizez ca temei 992 c.civ.
E adevarat ?
Ma intreb daca ar merge o actiune intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza. Aceasta deoarece una din conditiile promovarii unei asemenea actiuni este buna-credinta a imbogatitului. Or, in cazul de fata suntem in prezenta unei fapte ilicite a acestuia. De aceea, cred ca despagubirile se pot acorda numai in temeiul raspunderii civile delictuale.
De altfel, raspunderea pentru prejudicii cauzate in faza precontractuala este o raspundere delictuala.