avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daune morale pentru imbogatire fara justa cauza ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daune morale pentru imbogatire fara justa cauza ?

As putea cere daune morale de la o persoana care si-a imbogatit necuvenit patrimoniul cu o suma de 13.000 eur prin folosirea casei mele?

Acesta a avut o creanta de 6.500 eur pt renovarile facute in casa mea, plus drept de retentie. Dar dreptul de retentie nu confera un titlu si dreptul de folosinta a imobilului de catre creditorul retentor (caruia i s-a anulat contractul de inchiriere,si s-a dispus evacuarea), ci m-a impiedicat pe mine sa-i cer o chirie in civil. Persoana a continuat sa locuiasca in casa mea (eu nefiind in tara ) si astfel creditorul retentor si-a recuperat o chirie pe 4 ani, locuind pe gratis in casa mea.

Exista un articol de lege pt daune morale urmare a folosirii ilicite a casei mele si imbogatirii fara justa cauza? Cu stima,
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
proces_ro, utilizator
Se pot solicita daune materiale si morale pentru prejudiciul produs in cazul imbogatirii fara just temei. Aveti obligatia de a proba actiunea, de a proba prejudicul material si prejudiciul moral suferit. Doar in functie de probele administrate instanta va admite sau nu actiunea.
proces_ro a scris:

As putea cere daune morale de la o persoana care si-a imbogatit necuvenit patrimoniul cu o suma de 13.000 eur prin folosirea casei mele?

Acesta a avut o creanta de 6.500 eur pt renovarile facute in casa mea, plus drept de retentie. Dar dreptul de retentie nu confera un titlu si dreptul de folosinta a imobilului de catre creditorul retentor (caruia i s-a anulat contractul de inchiriere,si s-a dispus evacuarea), ci m-a impiedicat pe mine sa-i cer o chirie in civil. Persoana a continuat sa locuiasca in casa mea (eu nefiind in tara ) si astfel creditorul retentor si-a recuperat o chirie pe 4 ani, locuind pe gratis in casa mea.

Exista un articol de lege pt daune morale urmare a folosirii ilicite a casei mele si imbogatirii fara justa cauza? Cu stima,

Eu din cate stiu incidenta imbogatirii fara justa cauza se poate retine atunci cand in mod neimputabil, recte licit, o persoana se imbogateste prin insaracirea alteia. De altfel imbogatirea fara justa cauza este un fapt juridic licit. Mai mult decat atat acest temei este subsidiar si permite doar recuperarea prejudiciului in limitele imbogatirii/insaracirii, excluzand posibilitatea reparatiilor morale.
Asa ca, in cazul dvs, dat fiind ca izvorul obligatiilor este de natura ilicita va puteti intemeia actiunea pe raspunderea civila directa, adica pentru fapta proprie, ilicita.
Care ar fi articolul de lege pe care mi-l sugerati pentru aceasta raspundere civila? Sa cer daune materiale pentru uzura imbunatatirilor? MAi mult de 50% nu as putea castiga (cca 3 000 eur). Uzura imobilului? E cca 0.4% pe 4 ani (nu cine stie ce)! Dar el si-a recuperat 13 000 eur. Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imbogatire fara justa cauza? Borza Borza Buna. In anul 2009 A vinde lui B un autoturism. B nu a putut radia autoturismul pentru ca A avea niste amenzi de achitat la bugetul local. B a achitat amenzile ... (vezi toată discuția)
Plata nedatorata - exceptii law_and_order law_and_order Buna ziua, va rog frumos daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema : nu inteleg ce inseamna faptul ca incapabilul restituie numai in limita ... (vezi toată discuția)
Care ar fi cea mai buna cale de atac in instanta in cadrul stabilirii masei succesorale? chckcarmen chckcarmen Mii de scuze pt. lungimea textului, am sperat sa va evit cautarea unor articole. Suntem 2 frati, amandoi stabiliti in strainatate de peste 15 ani. Tata a ... (vezi toată discuția)