avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imbogatire fara justa cauza?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imbogatire fara justa cauza?

Buna. In anul 2009 A vinde lui B un autoturism. B nu a putut radia autoturismul pentru ca A avea niste amenzi de achitat la bugetul local. B a achitat amenzile 1000 ron in contul lui A pentru a putea radia autoturismul, iar A refuza sa intoarca aceasta suma. Intrebare: Cum pot sa-i recuperez?
Plata nedatorata sau imbogatire fara justa cauza? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Borza , utilizator 10:21, 10 Decembrie 2009
Buna ziua !
Avand in vedere intelesul si conditiile existentei imbogatirii fara justa cauza, sunt de parere ca temeiul unei actiuni este acesta(este un fapt juridic licit prin care patrimoniul unei persoane este marit pe seama diminuarii patrimoniului altei persoane fara ca pentru aceasta sa existe un temei juridic).
Pentru a fi in prezenta unei imbogatiri fara justa cauza este necesar ca cel al carui patrimoniu s-a diminuat sa nu fi avut intentia de a face o donatie celui al carui patrimoniu s-a marit; asadar, in exemplul dat, trebuie ca intre parti sa nu existe un contract in temeiul caruia respectiva "imbogatire" sa fi fost realizata. Consecinta imbogatirii fara justa cauza consta in obligarea celui al carui patrimoniu s-a marit de a restitui celeilalte parti valoarea "imbogatirii".
Cu stima !
Mulltumesc, asa ma gandisem si eu dar am simtit nevoia sa m-i se confirme. O zi buna.:coffee:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care ar fi cea mai buna cale de atac in instanta in cadrul stabilirii masei succesorale? chckcarmen chckcarmen Mii de scuze pt. lungimea textului, am sperat sa va evit cautarea unor articole. Suntem 2 frati, amandoi stabiliti in strainatate de peste 15 ani. Tata a ... (vezi toată discuția)
Cvasicontractul bobams bobams care este art din noul cod civil legat de cvasicontract, sau care este corespondenta art. 986 vechi cod civil in noul cod civil? multumesc (vezi toată discuția)
Credit- fidejusor ContSters22096 ContSters22096 sotii a si b au contractat un credit de la o banca. pentru incheierea contractului a fost necesara si aducerea unui fidejusor (c). in acelasi timp, ... (vezi toată discuția)