avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata si contract de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata si contract de munca

am 37 ani lucrati ,as putea sa ma pensionez anticipat cu penalizare pentru 24 luni
( 18%) .Doresc sa =mi raspundeti daca m-as pensiona anticipat as mai putea avea si Contract de munca partial in sistemul privat

multumesc pt raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:44, 2 Ianuarie 2016
1. Art. 118 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas.

Asadar, beneficiarii unei pensii anticipate sau a unei pensii anticipate partiale nu se regasesc in categoria celor despre care se afirma expres ca pot cumula pensia cu salariul.
Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...

2. Legea nr. 263/2010:
art. 114
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
....
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni.

Art. 6 alin. (1): În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.

II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I;
.....
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie anticipata cu venituri realizate in sectorul privat simona_iunie simona_iunie Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care se pensioneaza anticipat dintr-o institutie publica, poate sa lucreze dupa pensionare la o firma ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata si continuarea activitatii Cojocariu Dorin Voicu Cojocariu Dorin Voicu Buna ziua. In conditiile in care sunt angajat la o firma privata si indeplinesc conditiile pentru pensie anticipata partiala, Pot sa-mi depun dosarul de ... (vezi toată discuția)
O persoana pensionata anticipat se mai poate angaja in domeniul privat? alexdante alexdante as avea si eu o intrebare: o persoana pensionata anticipat se mai poate angaja in domeniul privat cu contract de munca ? mai primeste pensia in acest caz ... (vezi toată discuția)