Ca expert parte intr-un proces, solicitat de una dintre parti (numit in urma unei sedinte a tribunalului), am obligatia de a furniza celui care m-a solicitat contul BLEJTC, sau contul de PFA? (in contractul pe care il inchiei cu aceasta)
Mai precis, am obligatia, ca si in cazul expertizelor in care am fost numit direct de instanta, sa achit 10% la BLEJTC?
Contul de PFA e cel mai indicat de dat, nu e obligatoriu cel de la BLEJTC.
Sunt si eu exepert si am avut aceea-si situatie in oct. si la Bir local a zis cel de PFA ca nu vor sa se mai incurce ei cu alte lucrari suplimentare.
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza conditiile in care se angajeaza expertul/ consilierul parte de catre partea in proces interesata:
-art. 18
(1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
(2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte în condiţiile alin. (1) trebuie să deţină aceeaşi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Dacă acest lucru nu este posibil, se va avea în vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participă la efectuarea expertizei în calitate de consilier al părţii să fie înrudită cu cea a expertului tehnic judiciar numit şi să aparţină aceluiaşi domeniu.
(3) Onorariul expertului tehnic judiciar sau al specialistului care participă la efectuarea expertizei în condiţiile alin. (1) este stabilit de parte şi de expert, de comun acord, în temeiul raporturilor contractuale dintre aceştia, şi este plătit acestuia de către partea care l-a nominalizat.
(4) Un exemplar original al documentului care face dovada relaţiilor contractuale dintre parte şi expertul tehnic judiciar sau specialistul care participă la efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1), precum şi a sumelor datorate acestuia va fi depus la dosarul cauzei cu cel puţin 5 zile înainte de termenul stabilit pentru depunerea raportului de către expertul tehnic judiciar sau specialistul numit.
Se incheie un contract de prestari servicii care se depune la dosarul cauzei. Onorariul (suma mentionata in contractul incheiat) este platit de partea in proces, interesata, direct expertului consilier, prin modalitatea de plata stabilita intre partile contractante. In schimbul sumei primite, expertul parte va emite factura catre partea in proces care l-a solicitat. Expertul parte nu are obligatia sa dea 10 % din onorariu pentru MJ.
Cheltuiala efectuata cu expertul parte este considerata cheltuiala de judecata si poate fi recuperata (prin cerere adresata instantei de judecata) de la partea care a pierdut procesul (daca aceasta nu este partea care a solicitat expertul parte).
Expertize judiciare
RamonaC17
Buna ziua.Am avut un proces penal in care mi s-a refuzat dreptul la o alta expertiza.Motivul pentru care am cerut asta a fost opinia total eronata a expertului ... (vezi toată discuția)