Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un sfat. Nu stiu ce sa fac...
Sunt barbat, casatorit de 11 ani, avem 2 copii (8 ani, respectiv 6 ani).
Sotia s-a exprimat verbal, timp de 1 an de zile ca vrea divort, dar mai cu seama separare.
Avem o mica activitate privata impreuna, si sotia s-a atasat emotional de un angajat.
De atunci, viata mea s-a intors cu fundul in sus. Orice eforturi am facut pentru a salva casnicia, au fost in zadar. Am fost respins pe toate planurile: conjugal (sexual), am fost batjocorit verbal (injurat de fata cu mama ei)... A avut iesiri violente (a dat cu scaunul de usa de la bucatarie). A facut scandaluri de ieseau vecinii pe scara...
Tot timpul am incercat sa fiu calm si nu am abuzat-o fizic, nici macar verbal nu am avut "curajul" sa ripostez pentru ca-mi dadea impresia ca mai este putin si se duce. Ba chiar a vrut intr-o seara sa ia copii, cand era foarte nervoasa si banii din seif ca sa plece la hotel...
Nu vreau sa devin plictisitor cu detalii, dar tare mi-as dori sa dau detalii esentiale din punct de vedere legal.
De 1 an si 3 luni, sotia mea a refuzat actul conjugal, iar eu de mai bine de 1 an nici nu am mai insistat.
Ma comport exemplar: imi fac singur de mancare, mie si la copii mei. Imi spal. Am servici de care ma tin (sunt angajat intr-un loc de mai bine de 9 ani). Da, sunt angajat pe langa faptul ca avem aceasta firma impreuna.
Firma am finantat-o dintr-un imprumut de la parintii mei (imprumut ce l-am restituit dupa ce am terminat de platit ratele). Ratele au fost platite din salariul meu si activitatea firmei.
Dupa ce am terminat de platit ratele si firma a inceput sa fie profitabila, sotia se "regaseste" intr-un angajat si eu ma simt abuzat psihic, cu frica de a nu fi santajat cu accesul la copii.
A parasit caminul conjugal cu tot cu copii, dupa ce i s-a facut rau si am mers cu ea la urgenta. A avut o cadere psihica si fizica, pentru ca a plans in baie inainte sa vina salvarea.
Nu stiu ce sa fac. Nu as vrea divortul insa nu cred ca relatia dintre noi se va imbunatati. Imi zice ca a cunoscut zeci de persoane pentru care sexul nu este important (si nici facutul de mancare).
Unde putem incadra situatia de fata?
- parasire de domiciliu? A parasit apartamentul fara acordul meu.
- abuz emotional? Imi iubesc copii mai mult decat orice
In caz de divort: am un avantaj faptul ca ea a facut acest pas? Nu a fost provocata cu nimic. Am martori chiar si vecinii. Vecina de jos a auzit cum ma injura de mama.
Ea a fost, poate inca este pe indemnizatie de crestere copil, chiar daca micutul are 5 ani (caz de boala).
Ma bucur foarte tare ca nu am parasit eu domiciliul conjugal chiar daca ea a sugerat asta.
Daca va intrebati, totusi ce am gresit?... pentru ca o femeie cu copii nu paraseste de "bine" casa... Sunt acuzat de neglijenta emotionala, zice ca am "folosit-o sexual", ca sunt un obsedat, un pervers, ca ea nu a stiut ca sunt si oameni pentru care sexul nu este important. Ca sunt cupluri care nu fac sex si nu este o problema pentru ei.
Am incercat tot posibilul sa stau cu ea intr-o relatie lipsita total de afectiune fizica.
Si ar mai fi unele cuvinte aruncate aiurea de mama, pe care nu le poate uita. Dar cu oricine vorbesc, imi zice ca sunt motive incredibil de mici pentru DIVORT.
Acuma, eu sunt pus in situatia de a fi parasit... si ma doare cel mai tare pentru copii cand se cer acasa "tati, vreau acasa..." si nu putem fi impreuna pentru ca mama lor nu poate locui cu mine, desi ma comport exemplar.
In plus, ea vrea sa continue sa lucreze la firma, iar eu sa raman angajat unde sunt. Temerea mea este ca daca iau masuri, ma va santaja cu copii. Nu stiu daca este in stare de asta sau nu, dar cu siguranta va exista ura din partea ei si a socrilor.
Apropos, ea s-a mutat cu copii la socrii mei.
Va rog sa-mi scuzati lunga postare, si va rog mult de tot sa ma intrebati alte informatii esentiale din punct de vedere juridic.
Ce sa fac sa existe o constatare ca ea si-a parasit domiciliul cu tot cu copii, NEprovocata, si fara acordul meu?
Situația este clară, în sensul că relațiile dvs cu soția sunt grav deteriorate și probabil că este nevoie de o tranșare a situației. Puteți să formulați o cerere de divorț și să solicitați stabilirea locuinței copiilor la dvs sau un drept de vizită larg. Desigur că dacă dvs nu faceți acest pas nu înseamnă că situația va rămâne la fel ca până acum deoarece soția poate depune oricând o cerere de divorț.
Ar trebui să analizați din toate punctele de vedere situația și să decideți dacă actuala stare de fapt este benefică pentru dvs, soție și, mai ales, pentru copii. Faptul că soția a plecat de la domiciliul conjugal contează doar în funcție de susținerile părților făcute în fața instanței de judecată.
Art. 373 din noul Cod civil prevede următoarele: „(...) Divorţul poate avea loc:
a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei(...)”.
Din ce înțeleg, Dvs. doriți să obțineți desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a soției, i. e. potrivit art. 373 lit. b) din noul Cod civil.
În această situație, Dvs. va trebui să dovediți existența motivelor temeinice care au determinat grava vătămare cu consecința imposbilității continuării căsătoriei.
Fiind vorba despre elemente de fapt, dovada acestora se poate face prin orice mijloc de probă, inclusiv prin martori.
Cu toate acestea, în ceea ce privește aprecierea probelor, sunt de remarcat dispozițiile cuprinse în art. 264 din noul Cod de procedură civilă: „(1) Instanţa va examina probele administrate, pe fiecare în parte şi pe toate în ansamblul lor.
(2) În vederea stabilirii existenţei sau inexistenţei faptelor pentru a căror dovedire probele au fost încuviinţate, judecătorul le apreciază în mod liber, potrivit convingerii sale, în afară de cazul când legea stabileşte puterea lor doveditoare”.
Din cate am citit, sunt cazuri in care desfacerea casniciei din "culpa comuna" (nimeni nu este de vina) s-a lasat cu privarea tatalui de dreptul la vizita. Nu se stie ce se intampla, se supara mama pe nu stiu ce motive si de aici este evident... Nu mai zic de motivele socrilor.
Cu toate ca sotia a afirmat verbal ca nu va fi cazul, eu as vrea sa am o rezerva legala.
Am inteles ca nu exista parasire de domiciliu. Degeaba as face sesizare la politie.
@adisan:
"Desigur că dacă dvs nu faceți acest pas nu înseamnă că situația va rămâne la fel ca până acum deoarece soția poate depune oricând o cerere de divorț."
Sa inteleg ca situatia se poate inversa? Exista un avantaj pentru cel care intenteaza divortul?
Situatia actuala nu este benefica pentru nimeni... nici macar pentru copii, pentru ca dupa o vreme de discutii, este liniste. Nu sunt certuri, violente. Doar o ignoranta. Evident, nu este un mediu normal, insa nu depinde doar de mine.
@iacobbuga:
Nu ma intereseaza sa fie culpa ei exclusiva... Nu-mi pasa... De fapt eu as vrea sa am o marja de siguranta cu privire la dreptul de a lua copii si la mine.
Sotia este intr-o depresie severa, nici macar nu stiu daca i se pot imputa actiunile astea. Am inteles ca a primit tratament psihiatric si refuza sa-l ia.
La spital a ajuns in urma caderii fizice (lipsa de alimentatie), si psihice evidente...
De fapt, si parasirea domiciliului este la rugamintea mamei ei sa incerce sa aiba grija de ea. Insa sotia, imediat ce se simte mai bine este extrem de pornita pe mine.
In caz de partaj al bunurilor materiale, se tine cont de aportul fiecaruia?
Nici asta nu-mi doresc, pentru ca interesul meu sunt copii, dar imi este frica de lipsa de judecata al sotiei... Sincer.
Ca sa fiu mai exact... Exista anumite limite peste care nu ar fi bine sa trec, fiind prea PERMISIV. Dar imediat ce as impune limita, am impresia ca mi-as pune in pericol accesul la copii.
Nu intentionez sa fac rau, dar nu pot tolera ca ea sa aiba toate avantajele materiale, si sa ma priveze de copii. Pana la urma, nici de relatia cu ea nu am nevoie, doar de copii. I-am explicat...
Stimate domn, atat sotia dv. cat si dv. si vecinii chiar isi pot schimba domiciliul sau locuinta fara acordul nimanui. Se cheama libertate.
Relatia cu sotia e deteriorata nu de acum, de la plecare, dar vad un minim de un an si trei luni, daca nu vreo 2-3 ani deja...
O relatie nu se repara singura, asa cum jucariile copiilor dv. nu se strica singure.O relatie presupune efortm, munca si, in anumite momente, ajutor: prieteni, rude, psihologi, discutii si certuri lungi, preot, nu stiu, dupa caz si soti.
Nu conteaza care a plecat. Conteaza lipsa actului conjugal, insa si cum s-a ajuns la asta.
Cu alte cuvinte, incerc sa va spun ca vina e undeva pe la mijloc.
E pacat ca ati scris atat de tarziu. Contactati un avocat care nu vede doar varianta instantei in fata ochilor, ca reusiti mai multe cu vorba buna si cu negocieri. Mai multe zile reusite cu copiii dv.
Cat despre intoaarcerea acasa, se pare ca sunteti acasa ori dv. ori copiii. Alegeti.
Sexul si divortul
rickylaura
Un prieten a divortat de curind dupa o casnicie de 8 ani cu 2 copii. Sotia a divortat pentru ca: el statea prea mult la calculator, nu o ajuta in casa, vorbea ... (vezi toată discuția)
Violenta in familie
nayrda
Buna ziua. Intrebarea mea ar fi ce merit, si moral si legal .
In privinta titlului eu sunt cel care a fost violent....
Practic sunt casatorit de 4 ani, ... (vezi toată discuția)