Buna ziua! Lucrez de 15 ani cu program de 8 ore luni-vineri,iar sambata si duminica acumulez inca 5 ore (3 sambata ,2 duminica).De asemeni in zilele de sarbatori legale lucrez si sunt pontat cu 3 ore.Aceste ore imi sunt platite lunar, ele apar pe fluturasul de salariu sub titulatura "spor ore suplimentare 100% -(nr.de ore) -suma rezultata".In tot acest timp de 15 ani nu am beneficiat de zile de repaus saptamanal.Va rog sa-mi raspundeti daca am fost platit corespunzator pentru aceste ore,si daca as putea sa cer retroactiv sa mi se acorde toate zilele de repaus saptamanal la care as fi avut dreptul, si daca da pentru ce perioada .De asemeni daca orele respective nu au fost platite corespunzator ,as putea se cer tot retroactiv diferenta?
Munca in zilele de repaus saptamanal sau in zilele de sarbatoare legala nu este munca suplimentara.
Pentru munca in zilele de repaus saptamanal , salariatul beneficiaza cumulativ de :
- repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Pentru munca in zilele de sarbatoare legala , salariatul beneficiaza de :
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
sau
- de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Sa inteleg deci ca in loc sa-mi fie platite aceste ore drept ore suplimentare,ar fi trebuit sa beneficiez de un spor la intregul salariu?Imi puteti spune care este cuantumul minim al acestui spor?Pe alte forumuri la intrebari oarecum asemanatoare figura un spor de 1%.Contractul colectiv de munca nu stipuleaza nimic, probabil pentru ca asemenea situatii sunt foarte rare, si nu s-au avut in vedere.
In alta ordine de idei, daca nu am beneficiat de repaus saptamanal mai pot cere retroactiv efectuarea acestor zile?
Deci teoretic, daca as face vreun demers pentru a-mi cere drepturile, unitatea ar putea sa imi fixeze acest spor la 1%,atata timp cat nu este stipulat legislativ,asta din momentul in care as demara acest demers.Si eventual ar trebui sa mai vin si cu bani de acasa, daca ar considera ca acesta este sporul de care trebuia sa beneficiez si in trecut.