avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compensarea orelor suplimentare efectuate in week-end ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compensarea orelor suplimentare efectuate in week-end / in zile de sarbatori legale

Buna dimineata,

Am gasit acest articol (sper ca e ok sa pun linkul aici)
[ link extern ]

in care este specificat ca "Daca ziua de sarbatoare legala este intr-o zi de repaus saptamanal (cum va fi, de exemplu, ziua de 15 august 2010), sporul la salariul de baza va fi de 200%."

Asa este? Se "cumuleaza" sporul pentru zi de week-end cu sporul pentru sarbatoare legala?

Cel mai recent răspuns: kmy_alexa , utilizator 19:04, 7 August 2012
cf. art.137 alin.2 din Codul Muncii - In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.

Sporul pentru muncă suplimentară efectuată în zilele de repaus săptămânal şi necompensată cu timp liber corespunzător, nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie, sau specificului activităţii. Pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală, necompensată cu timp liber corespunzător, se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% aplicat la salariul de bază.
Buna ziua!

As dori sa aflu si eu cateva informatii despre compensarea orelor din week-end.
Lucrez la o firma 40 de ore saptamanal si in week-end in mod normal avem liber, dar au existat luni in care 1 sau 2 week-enduri le lucram in delegatie, in afara Bucurestiului si ni se dadea doar diurna (32.5 lei/zi), promitandu-ne ca ni se vor da si zile libere. Apoi ni s-a spus ca nu ni se vor mai da nici zile libere nici bani. E legal asa ceva? Am semnat de fiecare data ca am luat bani pentru diurna, dar niciodata pentru sporul efectiv de week-end.
Cum ne putem recupera acele zile sau acel spor?
Va multumesc!
Va puteti adresa ITM-ului si/sau puteti promova o actiune in instanta impotriva angajatorului.
Va multumesc pentru raspuns! Cheltuielile pentru actiunea in instanta cine le suporta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)
Recuperare dupa munca prestata in zilele de repaus CCA701 CCA701 Lucrez in ziua de 30 noiembrie 2019 care e si sarbatoare legala si e si zi de weekend.Asemenea lucrez pe 1 decembrie 2019 care e sarbatoare legala si ziua de ... (vezi toată discuția)
Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)