avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmaș
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmaș

Dacă soții nedivorțați fiind fac: act de lichidare al regimului comunitații legale, convenție matrimonială și partaj.. mai au dreptul la pensie de urmaș(în caz de deces al unuia dintre ei)?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:18, 4 Ianuarie 2016
nu are nicio legatura pensia de urmas cu regimul matrimonial, important e ca ei sa ramana casatoriti si cel ramas in viata sa indeplineasca conditiile pt obtinerea unei astfel de pensii.
Vă mulțumesc frumos de răspunsul prompt. Puteți să-mi spuneți unde aș putea gasi enumerate aceste condiții?
"Soţul supravieţuitor:

la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus;

indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul l sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an;

indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut;

care nu îndeplineşte condiţiile de mai sus, beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut;



Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie si îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

Cuantumul pensiei de urmaş

Pensia de urmaş se calculează din:

pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;

pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, inclusiv în situațiile în care era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat, sau din pensia de invaliditate gradul I, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi. "

[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/art...

cu privire la pensie in concret puteti intreba in subforumul pensionari
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor maiamaria maiamaria buna ziua. as avea o intrebare. O persoana al carei sot a decedat, are dreptul la pensie de urmas, daca sotul beneficia de o pensie de invaliditate grad II? in ... (vezi toată discuția)
Pensie cata70 cata70 fina mea a ramas vaduva; sotul ei era pensionat pe caz de boala ; ea poate beneficia de pensie de urmas ? mentionez ca in prezent ea nu are nici un venit (vezi toată discuția)
Pensie urmas adina1997 adina1997 sunt functionar public.la data de 8.12.2015 a decedat sotul meu care era pensionar.Am dreptul la pensie de urmas? (vezi toată discuția)