avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \"Loc de veci\" sau \"concesiune pe perioada ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"Loc de veci" sau "concesiune pe perioada nelimitata" ?

Am mostenit de la parinti 2 locuri de veci la cimitirul Bellu din Bucuresti; locurile fusesera cumparate de strabunici in anul 1901. Pe actele din acea vreme se mentioneaza "loc de veci".
Nelocuind in tara o perioada indelungata, am lasat actele in grija unei rude din Bucuresti.
Candva prin anii 1998- 2000, aceasta ruda a primit o somatie de la administratia cimitirelor, prin care era instiintata ca trebuie sa se prezinte cu actele locurilor de veci, pentru "preschimbarea" acestora - explicatia fiind ca erau prea vechi si nu mai corespundeau ca format cu actele oficiale de dupa 1989.
La transcrierea actelor in noul format, nu mai apare sintagma "locuri de veci" ci "concesiune pe perioada nelimitata". Ruda mea nu a dat prea mare importanta, la vremea respectiva, acestei formulari.
In prezent, mi se cere o taxa anuala " de intretinere" pentru fiecare din locuri, lucru ce nu s-a intamplat inainte de "preschimbarea" actelor - nu s-a platit niciodata nimic pentru intretinerea lor timp de peste 100 ani, acestea fiind de drept proprietatea familiei mele - "de veci".
Intrebarea mea este; nu cumva, profitand de absenta mea din tara, persoanele care au facut transcrierea actelor au "transformat" o proprietate de veci intr-o concesiune - adica inchiriere - si de aici obligatia de a plati "taxe de intretinere" in ultima perioada?
Mentionez ca am cunostinte ce detin locuri de veci la alte cimitire, nu la Bellu, si care nu platesc nici o taxa; si alte cunostinte, care au locuri de inhumare concesionate pe un numar de ani - nu de veci- si platesc taxe de intretinere .
In aceste conditii, pot vinde locurile respective?
Daca eu mor maine , neavand urmasi, ce se intampla cu locurile "de veci" ? Administratia cimitirelor spune ca daca nu platim taxa de intretinere timp de 2 ani, oasele se deshumeaza si locul se confisca ?!
Este legal acest lucru ?
Atunci cum mai e "loc de veci" ?
Multumesc anticipat pentru orice lamurire!


Alte discuții în legătură

Loc de veci in concesiune pe viata coralina coralina Am un loc de veci cu certificat de mostenitor de la mama meu,ptr un loc de veci in judetul Galati.Este ingropat tatal meu ,acum 40 ani. Vreau sa-l donez ... (vezi toată discuția)
Loc de veci ghencea civil alexandru57 alexandru57 Am o mostenire inca nedezbatuta in urma mortii tatalui si a fratelui meu,care consta in doua locuri de veci in cimitirul ghencea civil.trebuie sa ma prezint ... (vezi toată discuția)
Intrarea in proprietatea unui loc de veci simi7705 simi7705 Buna ziua. Sotul meu a decedat acum 21 de ani iar la momentul acela eu i-am dat banii pentru a cumpara locul de veci cumnatului meu, fratele decedatului.Acesta ... (vezi toată discuția)