avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi la casa construita impreuna inainte de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi la casa construita impreuna inainte de casatorie

Buna ziua!
Vă solicit ajutor în următoarea problemă:
Un tânăr contribuie cu sume considerabile la construcția unei case împreună cu prietena lui. Casa nu este terminată, urmează finisajele interioare și exterioare etc. Terenul pe care se construiește este în curtea părinților fetei. Ea a obținut terenul de la părinți, documentele de proprietate și intabularea terenului sunt pe numele ei. Cei doi tineri urmează să se căsătorească în curând, casa nu se va termina până atunci.
1. Când și cum trebuie să se procedeze astfel încât casa să devină bun comun al celor doi: în momentul încheierii actului de căsătorie sau când se termină construcția casei și se face înscrierea locuinței în Cartea Funciară, ținând cont că aceasta se va întâmpla după căsătorie? Menționez că tânărul dispune și de un apartament pe care l-a cumpărat înainte de căsătorie.
2. Dreptul de proprietate al tânărului asupra casei va putea fi influențat de faptul că terenul este în proprietatea fetei, donat de părinții ei, situat în curtea acestora? Ce regim ar trebui să aibă terenul pentru a evita orice echivoc privind dreptul comun de proprietate, dat fiind faptul că investesc amândoi în construcția casei?
Cel mai recent răspuns: call54 , utilizator 18:34, 13 Ianuarie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Daca receptia se face inainte de casatorie, iacata, bunul e dinainte de casatorie...

Aveti mai multe variante, niciuna nu va recomand sa o faceti fara redactare profesionista. Depinde si de termenul in care doriti sa rezolvati, trebuie sa va faceti si calcul la taxe, sunt mai multe aspecte.
Ca idee, puteti face acte acum, prin care fiecare sa aveti drept asupra bunului casa acum, inainte de casatorie sau sa faceti ulterior donatie, dupa casatorie sau sa incheiati o conventie matrimoniala...
Fiecare metoda aduce plusuri si minusuri, trebuie calculat cost si vazut cat de departe vreti sa mergeti cu reglementarile. Puteti, de exemplu, sa stabiliti si valoarea la momentul incheierii conventiei, modul de impartire etc.
Mulțumesc pentru răspuns!
Aș dori să cunosc avantajele, dezavantajele și costurile notariale în condițiile în care se va alege ca regim matrimonial, în momentul încheierii actului de căsătorie, comunitatea convențională, din care să rezulte drepturi egale asupra casei și a terenului în condițiile in care acesta este acum pe numele partenerei tânărului.
Am înțeles bine din ceea ce am mai citit că bunul principal este terenul, casa fiind considerată bun accesoriu al bunului imobil principal?
Pentru aspecte notariale mergeti la mai multi notari ca sa aflati.Nimeni nu poate dicta la notar cati bani sa va ia.
Doar notarul care se ocupa de caz va spune cat va costa deoarece fiecare are anumite criterii in baza carora stabileste cat va costa.
Terenul nu poate fi bun comun, atata timp cat apartine fetei prin donatie de la parintii ei.

Alte discuții în legătură

Sfat miha1974b miha1974b Fiica mea are un teren iar in toamna se casatoreste. Noi parintii impreuna cu tinerii ,vrem sa ne facem 2 case pe acel teren si am inceput deja demersurile la ... (vezi toată discuția)
Drept proprietate aev aev Buna ziua, Dreptul de proprietate asupra unei case nou construite apartine exclusiv proprietarului terenului? Prietenul meu doreste sa cumpare un teren pe ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar- casa fara receptie ContSters42158 ContSters42158 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pot face partaj in timpul casatoriei pentru o casa care in prezent nu este receptionata si care poate fi receptionata in ... (vezi toată discuția)