avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... consilier juridic cu viza de control financiar ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

consilier juridic cu viza de control financiar preventiv - incompatibilitate?

Buna ziua,

Sunt consilier juridic in cadrul unei institutii publice si am viza de control financiar preventiv. Fiind singurul consilier juridic pe institutie acord si viza de legaliate. Intrebarea mea este aceea daca exista incompatibilitate?.
Dupa parerea mea nu pot sa acord ambele vize. Cu rugamintea de a/mi raspunde vis a vis de OG 119/1999 si Ordinul 522/2003, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Silvia Aldea , Consilier juridic 22:58, 27 Iulie 2009
Nu cred ca d-voastra ar trebui sa aveti stampila de control financiar preventiv, de aici pleaca insa incompatibilitatea.
Din cate cunosc eu, exista un cod specific de norme profesionale pentru persoanele care desfasoara activitatea de control financiar preventiv propriu care prevad ca persoana desemnata sa exercite aceasta viza trebuie sa indeplinesaca urmatoarele conditii: Pot fi numite, in vederea exercitarii controlului financiar preventiv propriu, persoanele care sunt angajate ale entitatii publice sau, dupa caz, au capacitatea legala de a incheia un contract pentru indeplinirea acestei atributii si care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au numai cetatenie romana si domiciliul in Romania;
b) cunosc limba romana scris si vorbit;
c) au capacitate deplina de exercitiu;
d) au o stare de sanatate corespunzatoare, atestata pe baza de examen medical de specialitate;
e) au studii superioare economice sau juridice. Prin exceptie, cand nu exista persoane cu pregatire superioara, care sa indeplineasca prezentele conditii, pot fi numite pentru exercitarea controlului financiar preventiv propriu si persoane cu studii medii de specialitate economica;
f) au o vechime efectiva in domeniul finantelor publice de minimum 3 ani, in cazul institutiilor publice, si de minimum 3 ani in domeniul financiar-contabil, in cazul celorlalte entitati publice;
g) nu au fost condamnate pentru savarsirea unei infractiuni care le-ar face incompatibile cu exercitarea acestei activitati;
h) prezinta minimum doua scrisori de recomandare.
Persoanele care exercita controlul financiar preventiv propriu sunt, de regula, numite din cadrul compartimentului financiar-contabil, putand insa face parte si din alte compartimente de specialitate; persoanele respective trebuie sa fie altele decat cele care initiaza, aproba si efectueaza operatiunea supusa vizei.
Operaţiunile ce privesc acte juridice prin care se angajează patrimoniul institutiei respective. se supun controlului financiar preventiv, după avizarea lor de către consilierul juridic al institutiei, de unde reise faptul ca acestea doua avize sunt date de doua perosane separate. De asemenea, trebuie sa vezi daca indeplinesti toate conditiile enumerate mai sus, in principal cea referitoare la vechimea in domeniul financiar-contabil.
Pe de alta parte, dacă necesităţile o impun, în vederea exercitării unui control preventiv cât mai complet, se pot solicita şi alte acte justificative, precum şi avizul consilierului juridic Întârzierea sau refuzul furnizării actelor justificative ori avizelor solicitate vor fi comunicate conducatorului institutiei respective pentru a dispune măsurile legale. Deci inca un motiv pentru a crede ca aceste doua functii sunt incompatibile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viza control financiar preventiv ContSters278216 ContSters278216 Buna-ziua! V-as ruga sa-mi comunicati daca la o primarie de comuna viza controlului financiar preventiv se poate exercita de o persoana cu studii superioare ... (vezi toată discuția)
Cfp Lazear Lazear Contabilul poate pune viză cfp?Poate fi responsabil CFP? (vezi toată discuția)