avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ACORDARE CARD EUROPEAN DE SANATATE STUDENTILOR CARE ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ACORDARE CARD EUROPEAN DE SANATATE STUDENTILOR CARE INVATA IN STRAINATATE

In CODUL FISCAL apar, ca si persoane care nu platesc CASS dar sunt asigurate in sistemul public, studentii pana la 26 ani care nu au venituri din munca; totusi, studentilor care invata in strainatate , li se cere inca din vara trecuta sa achite aceasta contributie la ANAF daca vor sa primeasca CARD EUROPEAN DE SANATATE. In Codul Fiscal nu scrie nimic despre asta, CASMB -ul nu m-a lamurit pe ce baza trebuie platit ceva si de aceea, rog pe cineva familiarizat cu problema asta sa imi spuna care este actul oficial prin care este "contrazis" Codul Fiscal.
Ma intreb acum si daca sunt asigurati cat timp sunt in tara fara aceasta contributie...sau e vorba numai despre CEAS. Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: takanuva , utilizator 12:03, 7 Ianuarie 2016
Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii :
art.224
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;
....
Exact asta am citit in Codul Fiscal si stiu ca este asa de cand lumea. Tocmai de aceea ma mir ca s-a schimbat din vara procedura la CASMB si nu mai vor sa acorder CARDUL EUROPEAN si studentilor care invata in strainatate. Ne pun sa platim asigurarea lunara daca vrem acest card. Eu as vrea sa stiu pe ce baza fac asta. Pana asta vara mergeam cu adeverinta de student tradusa si primeam cardul. Din vara, nu am reusit sa aflu conform carei legi sau hotarari, cer plata asigurari. De ce studentul sub 26 ani care invata in Olanda nu intra in categoria mentionata in lege? Functionarii de la CASMB nu au stiut sa imi raspunda. Multumesc.
Legea nr.95/2006 nu face nicio distinctie cu privire la studenti , in ceea ce priveste locul unde urmeaza cursurile.
Multumesc, inseamna ca este o decizie interna a CASMB pe care nici macar nu au publicat-o pe site. Ma voi duce din nou sa incerc sa aflu pe ce baza ni se refuza acest drept. Am cautat in baze de date de legi si hatariri , in Monitorul Oficial, nicaieri n-am gasit nimic...
Depuneti o sesizare si la CNAS sau la Ministerul Sanatatii.

Alte discuții în legătură

Card european de sanatate cosmingrigorescu@gmail.com cosmingrigorescu@gmail.com Buna ziua Mă confrunt cu următoarea dilema: fata mea a absolvit liceul în România, in 2023 apoi a primit bursa de studii din partea statului irlandez și ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala student roman care studiaza in strainatate ... InaMK InaMK Asigurare medicala student roman care studiaza in strainatate Buna ziua Am solicitat validarea calitatii de asigurat pentru fiul meu in varsta de 20 ani ... (vezi toată discuția)
Card european de sanatate pentru student care studiaza in marea britanie mrnvladu mrnvladu Fiul meu este din toamna aceasta student in Marea Britanie. Casa de Asigurari de sanatate a refuzat sa ii elibereze cardul european de sanatate motivand ca ... (vezi toată discuția)