avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Art. 106 alin. (1) lit. a) din Codul rutier vs. art. ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Art. 106 alin. (1) lit. a) din Codul rutier vs. art. 219 alin. (1) lit. b) din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2006- Codul rutier

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati in clarificarea conditiei de a sustine testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie impuse prin art. 219 alin. (1) lit. b) din Regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002 (a Codului rutier), pentru restituirea permisului de conducere la expirarea termenului de suspendare, fata de prevederile art. 106, alin. (1) lit. a) din Codul rutier.

Desi Serviciul Rutier al IPJ Braila, pe raza caruia am savarsit contraventia, in adresa pe care mi-a transmis-o ma informeaza ca mi-a fost suspendat exercitarea dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile si ca "Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, NU TREBUIE sa va prezentati la serviciul politiei rutiere unde sunteti inregistrat in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, in conditiile art. 106 din OUG 195/2002 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.", la Serviciul Rutier Constanta se pare ca exista o alta practica, si anume ca, TOTI conducatorii auto carora li s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 30, 60 sau 90 de zile sunt obligati sa sustina testul "13 din 15" de verificare a cunostintelor, luand ca baza legala DOAR prevederile art. 219 alin. (1) lit. b) din Regulamentul de aplicare a Codului rutier:

"b) la expirarea termenului de suspendare, cand sanctiunea a fost aplicata ca urmare a savarsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupa caz, a fost majorata cu 30 de zile, daca titularul a promovat testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;",

fara a le pune in concordanta cu prevederile art. 106, alin. (1) lit. a) din Codul rutier:

"(1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;"

Un alt aspect al problemei este ca, pe langa aplicarea fortata a art. 219 din Regulament, urmeaza si aplicarea automata a prevedrilor art. 106 alin. (2) din codul rutier, si anume:

"(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) , sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie."

In concluzie:
Fata de aceste prevederi legale (cu exceptia situatiei in care conducatorul auto doreste sa obtina permisul inaintea expirarii termenului de suspendare, conform art. 104 din Codul rutier), sunt obligati conducatorii auto carora le-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru dapasirea limitei de viteza, conform art. 102 alin. (3) lit. e) din noul Cod rutier, sa se prezinte la testarea cunostintelor privind legislatia rutiera pentru restituirea permisului la termen sau nu? Risc sa mi se prelungeasca cu inca 30 de zile suspendarea daca nu ma prezint la testare, chiar daca aceasta este mai mult fortata decat legala?

Va multumesc anticipat.

P.S. Am trecut in jumatatea a doua a perioadei de suspendare, mai am 44 de zile, suport sanctiunea prevazuta in lege, nu vreau sa obtin permisul mai devreme, dar nici nu vreau sa fiu supus unui abuz, asa cum se intrezereste a fi situatia la Constanta.

La multi ani, Avocatnet!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2016
stefan_ratza, utilizator
Cel mai recent răspuns: stefan_ratza , utilizator 19:01, 25 Februarie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc. Cum il conving pe "Garcea" daca totusi ma obliga?
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc frumos. Mi-ati dat o idee buna. Trebuia sa fac asta chiar de la inceput, ca sa obtin un raspuns in scris. Acum, pana imi va da raspunsul (cele 30 de zile legale), e posibil sa depaseasca data expirarii suspendarii. Voi reveni cu informatii dupa ce primesc raspunsul.
Oricum, va multumesc inca o data. O seara frumoasa!
Revin, dupa cum am promis. Am inaintat o adresa sefului Politiei rutiere Constanta, pe care, sub semnatura, a confirmat de primirea acesteia pe 22.01.2016. N-am primit raspuns pana astazi, desi termenul de 30 de zile a expirat, in schimb, pe data de 19 februarie, a doua zi dupa expirarea celor 90 de zile de suspendare, m-am prezentat la sediul acestei institutii pentru a-mi ridica permisul. Si l-am ridicat fara nicio problema (deci fara sustinerea testului 13/15).
Sa fie acesta un raspuns "tacit" la adresa inaintata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testare obligatorie ptr. restituire permis reținut? seduardg@yahoo.co.uk seduardg@yahoo.co.uk Bună ziua, Vă rog să mă lămuriți referitor articolul din Regulamentul OUG 185/2002: Art. 219. (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de ... (vezi toată discuția)
Redobandirea permisului de conducere daniel-teodor daniel-teodor Vreau sa stiu, dupa expirarea termenului de 90 de zile, am platit amenda in termenul de 48 de ore , cum trebuie procedat? Merg pur si simplu la Politia ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - incalcare linie continua razvan martin razvan martin Am depasit un auto pe linie continua si permisul afost suspendat pe o perioada de 30 zile. Mi se pare corect insa, dupa aceste 30 zile ma pot duce sa ridic ... (vezi toată discuția)