Buna ziua,sunt insarcinata in 20 de saptamani,am un contract pe 2 ore si sunt angajata din aprilie 2015,as vrea sa stiu daca beneficiez de indemnizatia de crestera copilului. Sunt domiciliata in jud. Olt si unde ar trebui sa depun cererea pentru indemnizatie ,multumesc.
1. Nu faceti confuzie intre concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si concediul crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani.
2. Pentru concediul de maternitate prezentati lunar angajatorului certificatele medicale emise de medicul de familie.
3. Daca veti naste cel mai devreme in luna mai 2016 veti beneficia si de CCC.
4. - Puteti solicita CCC incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate.
- Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC (anexati la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a copilului).
- Cu o copie dupa decizia de suspendare a CIM, o copie dupa certificatul de nastere a copilului si celelalte acte necesare (lista cu actele necesare o luati de la Primarie) va prezentati la Primarie unde completati cererea tip pentru indemnizatie pentru CCC.
- Actele se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care intrati in CCC.
5. Veti mai beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la 18 ani (aveti o rubrica in cererea tip si pentru alocatia de stat).
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca prevazut in c.i.m. - norma intreaga sau timp partial - , ci de realizarea de venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit, in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
OUG 111/2010
art. 14
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
....
In speta, veti depune actele la Primaria in raza careia aveti domiciliul.