avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pod la mansarda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pod la mansarda

Buna ziua,

Am cumparat recent un apartament situat la mansarda unui bloc, (p+6+m) dintr-un cartier rezidential nou.
Deasupra palierului de mansarde (14 la numar) este pod clasic de inaltime mica, cu acces pe la casa liftului.
Toate apartamentele de la mansarda, inclusiv holul blocului, au tavanul din rigips si in pod nu este nicio pardoseala.

Intrebarea este daca pot sparge in tavanul uneia dintre camere o gura de acces spre pod, urmand sa imi fac o boxa deasupra apartamentului fara intentia de a fi locuita, ci doar cu scop de depozitare?

Am voie? Depind de acordul vecinilor de pe palier sau din tot blocul?
A cui este suprafata de pod aflata deasupra apartamentului meu?
Ma gandesc ca podul nu este spatiu comun stric necesar folosirii blocului asa cum sunt holurile si scara de acces in imobil. Si nici nu apare pe undeva ca fiind spatiu comun al blocului.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Diana20202 , utilizator 11:07, 31 Iulie 2020
Va multumesc pentru raspunsuri si la randu-mi incerc sa raspund pe rand.

@GermanAlex
Nu modul de compartimentare este problema deoarece este un pod clasic. Intrarea se face prin casa liftului care este inchisa cu o usa, insa aceasta nu ofera nicio siguranta. De asemenea nici zgomotele produse de vecinii de palier nu sunt deranjante. Fie sunt toti simtiti, fie izolatia fonica este buna.
Atasez o poza cu podul in cauza sa va faceti o idee despre ce vorbesc.

@ynocentta
Poate am fost inteles gresit… nu locuiesc intr-un bloc vechi la care s-a adaugat un etaj de mansarde, ci intr-un bloc nou construit, etajul de mansarde facand parte de la inceput din proiectul cladirii.

Si chiar daca ma repet, mentionez ca eu vreau sa imi izolez pe cheltuiala proprie tavanul cu vata minerala si sa pun pardoseala din placi osb. Ca prin acest lucru gandisem si o boxa (un cub de 2m), nu mai conteaza. Chiar o sa renunt la aceasta idee.

@mottofreee
De ce 101 autorizatii? Pentru o pardoseala in pod si eventualitatea in care as fi facut o cutie de depozitare? Nu as fi depozitat mare lucru acolo. Si fara gandul de a creste valoarea apartamentului.
Referitor la structura podului, este evident din poza ca puteam face asa ceva cu acces prin tavanul meu.


Intrebarile mele raman aceleasi:
Pot solicita acest lucru Asociatiei de Proprietari? Sau direct dezvoltatorului?
Pot fi refuzat de catre acestia? (ma refer strict la izolatie si pardoseala)
Am nevoie de acordul vecinilor de palier (normal, toti sunt in aceesi situatie cu mine), sau tuturor locatarilor din bloc?

Va multumesc!


[url=[ link extern ] ]

[ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2016
Bogdan_Escu, utilizator
Dupa cum arata poate fi podit si compartimentat. E spatiu comun si trebuie discutat in adunare, si hotarat acolo.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2016
GermanAlex, utilizator
De podit, ar fi cazul... dar fiind un bloc nou, mai greu cu adunarile.
Sunt locatari care nici macar nu s-au mutat in apartamente. Altii probabil stau in chirie si n-au niciun interes... la fel si cei de la etajele inferioare.
GermanAlex a scris:

Dupa cum arata poate fi podit si compartimentat. E spatiu comun si trebuie discutat in adunare, si hotarat acolo.

Indiferent de interesul coproprietarilor ,ISU nu oermite compartimentarea podurilor,realizarea de boxe in care sa fie depozitate bunuri cu risc

conform DEX -MANSÁRDĂ, mansarde, s. f. Încăpere sau ansamblu de încăperi locuibile, așezate imediat sub acoperiș (având tavanul și pereții oblici și neregulați); etaj situat imediat sub acoperișul unei clădiri. – Din fr. mansarde.Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a
sau MANSÁRDĂ ~e f. 1) Încăpere de locuit situată direct sub acoperișul unei case. 2) Etaj aflat sub acoperiș. /<fr. mansarde.Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române

Avand in vedere ca apartamentul se afla la mansarda si nu la etajul x al blocului, logic ar fi ca nimeni (in afara de dvs.) sa nu dispuna de spatiul dintre apartamentul dvs și acoperisul blocului.
Faptul ca din costructie s-a ales o varianta de mansarda cu un spatiu mai mare intre izolatia tavanului apartamentului si si acoperis nu inseamna ca locuinta nu mai este situata la mansarda si toti locatarii de la etajele inferioare pot face ce doresc ei in acel spatiu considerandul pod și spatiu comun.
Consider ca la mansarda trebuie sa aiba acces doar proprietarul care locuieste in apartamentul situat la mansarda, deci teoretic poate sa isi inchida acel spatiui pentru confort si siguranta insa, din punct de vedere juridic lucrurile pot sa stea diferit.

Sunt in aceeasi situatie, am cumparat un apartament la mansarda unui bloc nou si impreuna cu vecini de la acest nivel al blocului vom pune problema inchiderii accesului in așazisul pod, prin casa scarii, de unde se poate intra cu usurinta in locuintele noastre, urmand ca fiecare sa isi faca acces prin apartamentul propriu. La momentul oportun vom studia toate posibilitatie juridice de a face acest lucrufara a fiincurcati de ceilalti proprietari de apartamente de la etajele inferioare.
Acoperisul este un bun comun iar acesta este parte componenta a apartamentul meu (mansarda fiind situata exact sub acoperis). Daca va exista o avarie la acoperis voi depinde de acesti vecini sa il repar si voi astepta mult si bine pana cand ei se vor gandi sa puna bani pentru reparatii. In nici un caz nu pot astepta acordul vecinilor pentru reparatii pentru ca acesta este chiar tavanul apartamentului meu care va avea primul de suferit.

Alte discuții în legătură

Amenajare pod de deasupra mansardei Swash Swash Buna ziua, am achizitionat acum scurta vreme un apartament ce se afla la etajul 5. Apartamentul este compus din etajul 5 + mansarda, asa au fost ... (vezi toată discuția)
Mansardarea podului la bloc - legal? blsqt blsqt buna ziua! numele meu e liviu si ma confrunt cu o situatie careia incerc cu ajutorul dumneavoastra si al acestui forum sa ii gasesc o solutie. am cumparat de ... (vezi toată discuția)
Pod bloc ContSters225393 ContSters225393 Auna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu p+5+m,podul nu este prins in autorizatia de constructie si nici in intabulare,adica podul din acte nu i revine ... (vezi toată discuția)