Buna ziua,
In urma cu doua zile am aflat ca la sfarsitul lunii Ianuarie firma la care sunt angajata isi restrange activitatea, deci in baza art 65 si art 75 din legea nr. 53/2003 postul pe care sunt angajata se desfiinteaza. Intrebarea mea este alta, o colega de munca a ramas insarcinata in 2 luni ea in urma cu o saptamana a intrat in concediu de risc maternal (120 de zile ) si si-a informat printr-o notificare si sefii, mentionez ca ea nu a primit nici o notificare cu privire la restrangerea activitatii firmei....ea fiind speriata ca o vor concedia si pe ea m-am hotarat sa va scriu si sa va intreb in ce conditii o pot concedia? vreau s-o linsestesc, va multumesc anticipat!
Codul Muncii prevede expres ca :
Art. 60 (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Prin urmare, nu se poate concedia o salariata gravida daca angajatorul i s-a adus la cunostinta de salariata respectiva ca este gravida.
Singurele exceptii de la regula sunt in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.