avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale de ce avem nevoie de doua tipuri de adunari generale: ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

de ce avem nevoie de doua tipuri de adunari generale: ordinare si extraordinare?

m-ar interesa sa stiu care este ratiunea pentru care L31/1990 prevede doua tipuri de adunari: ordinare si extraordinare, cu atributii diferite. ? Nu ar fi mai util sa nu se faca distinctie intre cele doua adunari, si sa existe una singura?
De asemenea ma intereseaza daca aceasta reglementare din legislatia noastra, este in acord cu cea europeana?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 09:26, 28 Iulie 2009
O primă raţiune ar fi aceea a necesităţii existenţei unui alt cvorum pentru adunările extraordinare, unde se iau hotărîri în domenii care presupun un interes major al acţionarilor.

Dacă toate problemele s-ar decide în adunări extraordinare, s-ar îngreuna activitatea societăţii prin lipsa cvorumului la acele adunări pe care, calificîndu-le ca ordinare, legea le instituie şi ca fiind obligatorii.

Pe de altă parte, nu cred eu că stă UE să reglementeze chiar aşa, în amănunt, toate problemele. Mai lasă cîte ceva şi la latitudinea legiuitorului naţional.
duncacristian a scris:

m-ar interesa sa stiu care este ratiunea pentru care L31/1990 prevede doua tipuri de adunari: ordinare si extraordinare, cu atributii diferite. ? Nu ar fi mai util sa nu se faca distinctie intre cele doua adunari, si sa existe una singura?
De asemenea ma intereseaza daca aceasta reglementare din legislatia noastra, este in acord cu cea europeana?

In reglementarile internationale exista exact aceeasi procedura : adunari ordinare si adunari extraordinare. Deosebirea dintre aceste tipuri de adunari tine de cvorum , luarea deciziilor si tipurile de probleme care pot fi ridicate . Astfel , sunt probleme urgente care nu pot astepta amanare si atunci se recurge in functie de necesitati si urgenta solutionarii acelor probleme la un anumit tip de adunare! B-)Este normal acest lucru!
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate pe actiuni-neintrunire a cvorumului la agea nici la a doua convocare sebi_g sebi_g Buna ziua! Speta mea este urmatoarea: S.A. cu un numar consistent de actionari are probleme in a lua hotarari in Adunarile Generale fie ele Ordinare, fie ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a fi scos din consiliul de administratie andex andex Buna seara, Societate pe actiuni cotata la BVB cu doi actionari majoritari 47% cu 47% si restul din aprox. 500 de actionari cu 0.000..% Din partea ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de o cesiune de actiuni Instantlife Instantlife Buna ziua, Avem o societate inchisa pe actiuni, cu actiuni nominative in forma dematerializata. Un actionar minoritar isi vinde pachetul de actiuni (sa ... (vezi toată discuția)