avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cim 4 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cim 4 ore

angajat cu cim de 4 ore pe o societate. intocmit un alt cim cu 4 ore pe o alta societate. nu a delcarat ca mai are un alt cim pe o alta societate (a-3a). ce e de facut ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:58, 8 Ianuarie 2016
1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, persoana respectiva poate incheia c.i.m. cu timp partial cu un nou angajator chiar daca mai are c.i.m. cu timp partial incheiate.


2. Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim cu timp partial - nr maxim de ore pe luna draghicihome draghicihome Buna ziua. Am CIM cu norma intreaga si functia de baza la un angajator si 2 CIM la alti 2 anjajatori cu timp partial de 4 ore pe zi la fiecare. Cumulat pe zi ... (vezi toată discuția)
Cate ore lucram pe saptamana? Alexandra Silaghi Alexandra Silaghi Am inteles ca putem lucra la 2 firme cu CIM de 8h/zi pe perioada nedeterminata...insa pana la urma, cate ore lucram pe saptamana, daca lucram pt 2 firme? 80 de ... (vezi toată discuția)
Cumul de functii MadaCaravan MadaCaravan Buna ziua, Este legal, atat pentru mine cat si pentru angajatori, daca detin 2 functii cu norma de 8h/zi, la 2 angajatori diferiti, cu programul distribuit ... (vezi toată discuția)