avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare concediu crestere copil

Buna ziua !
Am nascut pe data de 24 aprilie 2014 si am optat pentru CCC de 2 ani.
Rugamintea mea este sa imi spuneti data la care trebuie sa reincep munca.
Firma angajotoare este obligata sa ma reprimeasca sau ma pot astepta la vreo surpriza?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:53, 9 Ianuarie 2016
1. Daca tatal copilului indeplineste conditiile de a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama se reduce cu o luna. In acest caz, dvs va trebui sa reveniti la munca in data de 25 martie 2016.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile de a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna. In acest caz, dvs va trebui sa reveniti la munca in data de 25 aprilie 2016.

2. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

3. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii dvs se va face in baza aceluiasi c.i.m.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent ....

4. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Multumesc mult !
Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca tatal ca sa beneficieze de indemnizatia pentru CCC ?
Daca sotul meu nu doreste sa-si ia concediu acea ultima luna din cei 2 ani eu cand trebuie sa ma intorc la job?
1. Sunt aceleasi conditii ca si pentru dvs. : realizarea de venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit, in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. Daca sotul nu doreste sa-si ia concediu acea ultima luna din cei 2 ani , atunci dvs va trebui sa reveniti la munca in data de 25 martie 2016.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcerea la locul de munca RamonaFir RamonaFir Buna ziua! Am un baietel care la sfarsitul lunii mai va implini 2 ani. Am 2 intrebari: 1. sunt obligata sa ma intorc la lucru la 1 mai avand in vedere noua ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Geanina Muntean Geanina Muntean Buna ziua, pot beneficia de indemnizatie crestere copil daca nu am un contract pe perioada nedeterminata la locul de munca? Mentionez ca lucrez la aceasta ... (vezi toată discuția)
Incepere serviciu dupa ccc RamonaI RamonaI Buna ziua .....sunt in concediu de crestere copil pe o perioada de 2 ani.....si vroiam sa va intreb serviciul trebuie inceput a doua zi dupa data la care ... (vezi toată discuția)