avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributii la stat pentru pensie, sanatate si somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributii la stat pentru pensie, sanatate si somaj

Buna ziua,am si eu o intrebare.Am incheiat un contract cu casa de pensi in 2015 si vreau sa stiu daca prin acest contract sant asigurat si la casa de sanatate sau trebuie sa platesc separat contributia?Va multumesc si va doresc un an 2016 plin de bucurii.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:12, 11 Ianuarie 2016
Sunteţi asigurat doar pentru pensie, nu şi pentru sănătate. Pentru sistemul public de sănătate trebuie să mergeţi ca casa de sănătate să încheiaţi un contract separat, însă acolo trebuie să faceţi dovada că aţi achitat contribuţiile aferente la sănătate pentru ultimele şase luni în cazul în care nu aţi obţinut venituri, iar dacă aţi obţinut venituri în ultimii cinci ani trebuie să aveţi achitată contribuţia pe perioada cât aţi obţinut acele venituri
Daca doriti puteti sa va asigurati la pensii, sanatate si somaj, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.

1) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 938 lei, iar nivelul maxim de 13.405 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 938 lei se va plati 247 lei lunar.

2) - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1050 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 58 lei pe luna.

3) - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 1050 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 5,25 lei.

Pentru dl Tudor Valeriu,
Este foarte interesantă informaţia despre posibilitatea încheierii asigurării pentru şomaj şi cred că ar fi bine să fie instruiţi şi cei de la agenţiile locale ale ANOFM. Eu am un contract de drepturi de autor, pentru care plătesc atât CAS, cât şi CASS, dar nu plătesc şomaj şi am dorit să închei o astfel de asigurare, pentru momentul cănd nu voi mai avea acest venit. La sectorul de care aparţin, însă, mi-au spus că nu au auzit niciodată despre aşa ceva şi, ca atare, că nu se poate. În acest context, vă rog să-mi spuneţi ce ar trebui să fac, să merg la AMOFM Bucureşti (poate cei de acolo au auzit despre asta) sau ce soluţie ar fi ca să pot totuşi să închei o astfel de asigurare. Şi cu ce documente ar trebui să mă duc (cei de la agenţia locala au verificat, au văzut că am contract pe drepturi de autor pentru care plătesc contribuţii şi la pensii şi la sănătate şi - repet - mi-au spus că nu au auzit despre posibilitatea plăţii contribuţiei la şomaj. Venitul meu brut din drepturi de autor este 1.800 lei, iar baza de calcul pentru contribuţii este 1.080 lei, deci depăşeşte minimul pe economie). Vă mulţumesc mult
Nu sant lamurit ,eu platesc cei 247 de roni doar pentru pensie?
Florin40,
Da, doar pentru pensie plăteşti. casa de Pensii şi Casa de Sănătate sunt instituţii separate, cu atribuţii separate şi conturi separate. În aceşti 247 lei nu intră şi contribuţia la sănătate

Alte discuții în legătură

Vreau sa-mi platesc cartea de munca gianina stanescu gianina stanescu buna seara, cum procedez in cazul in care nu mai lucrez dar vreau sa-mi platesc cartea de munca in continuare? multumesc (vezi toată discuția)
Contributie retroactiva la pensie valycalciu valycalciu contributia la pensie ,somaj se poate plati de o persoana fizica fara ca ea sa fie angajata? - daca DA unde si daca se poate pati retroactiv... Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Cum procedez ca sa imi platesc singura la cartea de munca? adela89 adela89 Nu am mai lucrat niciodata in Romania,pana acum.Am lucrat doar in strainatate.Acum am un contract de colaborare cu o firma si sunt fotograf.Cum pot sa imi ... (vezi toată discuția)